Tutkija: Pakotekiistalla ei vaikutusta Suomen asemaan EU:ssa

Tutkija ei usko, että kiista Venäjä-pakotteista on muuttanut Suomen asemaa EU:ssa pidemmän päälle. Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkoston johtajan Juhana Aunesluoman mukaan EU:ssa ymmärretään, että Suomella on Venäjän suhteen paljon menetettävää.

– Tiedetään, että Suomella on ollut tiiviit ja monitasoiset suhteet Venäjään, ja Suomi on tähän asti tullut hyvin toimeen Venäjän johdon kanssa, Aunesluoma sanoo.

EU-maiden suurlähettiläät jatkavat neuvotteluja uusista Venäjä-pakotteista tänään. Suurlähettiläät eivät eilen päässeet yksimielisyyteen siitä, pitääkö pakotteet ottaa käyttöön.

Aunesluoma pitää ymmärrettävänä, että EU-maiden on vaikea saavuttaa asiasta yksimielisyys, koska jäsenmailla on erilaisia näkemyksiä siitä, mihin suuntaan Ukrainan kriisi on kehittymässä.

– Joissain maissa nähdään, että tässä on koko ajan menty Venäjän käsikirjoituksen mukaan ja se pitää nyt lopettaa. Toiset ovat sitä mieltä, että konflikti on kehittymässä sellaiseen tilanteeseen, jonka kanssa voisi elää.

Aunesluoman mukaan erityisen kiinnostavaa on Saksan kannan muutos. Suurlähettiläiden mukaan Saksa painostaa EU:ta panemaan uudet pakotteet voimaan. Useat muut EU-maat haluavat pidätellä niitä, koska tulitauko Ukrainassa näyttää pitävän.

Aunesluoman mukaan Venäjä on koko ajan tiennyt, että EU on hajanainen ja että unionin sisäistä hajanaisuutta on helppo lisätä myös ulkopuolelta käsin.

– Venäjä osaa pelata tätä peliä erittäin taitavasti. Se tietää, ettei EU:lla ole Ukrainan kysymyksessä ollut rivit kunnolla kasassa missään vaiheessa, Aunesluoma sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.