Tutkija: Tämä on tulevaisuuden voittajateknologia autoteollisuudessa

Tulevaisuuden autoteknologioiden välisen kisan voittaja on lopulta kahden vaihtoehdon yhdistelmä: vetyakkusähköauto. Niin veikkaa ainakin johtava tutkija Juhani Laurikko teknologian tutkimuskeskus VTT:stä.

­- Paras ratkaisu olisi se, että autossa olisi ladattava akku, jolla pärjää päivän kaupunkiajossa. Jos lähdettäisiin maantielle, käytettäisiin vetypolttokennoa. Tällaisten markkinoille tulo on kiinni siitä, kehittyykö vetyinfrastruktuuri sellaiseksi, että vetypolttokennoauto pääsee kunnolla markkinoille. Vasta sen jälkeen on mahdollisuus hienosäätöön, Laurikko sanoo.

Kolme isoa tulevaisuuden kehityslinjaa autoteollisuudessa ovat akkusähköautot, vetyautot ja biopolttoaineiden hyödyntäminen nykyisen kaltaisissa polttomoottoriautoissa.

Tästä vuodesta tulee hyvin suurella todennäköisyydellä yksi merkkipaalu vetyauton historiassa. Toyota toi vuoden alussa myyntiin Mirai-vetyautonsa. Myynnissä on myös Hyundain vastaava. Hondan vuoro on ensi vuoden alussa.

­- Tämä askel on isompien sarjojen tekeminen ja vetyautojen luovuttaminen ihan tavallisille käyttäjillekin. Valmistussarjat nousevat tuhansiin tai jopa kymmeniin tuhansiin.  Tähän mennessä vetyautoja tai polttokennosähköautoja on valmistettu vajaat tuhat kappaletta ja tehty lähes pelkkänä käsityönä sekä esisarjavalmisteisesti, Laurikko sanoo.

Vetyauton eli vedystä ja ilman hapesta sähköä tuottavan polttokennoauton määrätietoinen kehittäminen alkoi jo parikymmentä vuotta sitten.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Oliko Jari Aarnio huumeita Suomeen järjestellyt Pasilan mies? Hovioikeus antaa tuomionsa tänään aamupäivällä

Osa naisista jättää kohdunkaulan syöpäseulonnat väliin Keski-Suomessa – "Nuoremmilla ikäluokilla ei ehkä ole samalla tavalla huolta omasta terveydestä"

Puhemies Vanhanen: Munuaiskasvainten syy oli syöpä, hoidettu leikkaamalla

Ilmastoministeri Mikkonen pitkän aikavälin tavoitteesta: Tärkeintä saada yhteisymmärrys 2050 tavoitteesta, 2030 joutuu odottamaan

Uusi hätäkeskusjärjestelmä kutsuu helikopterin paikalle aiempaa herkemmin – potilaita lääkärikopteri kohtaa harvemmin

Viitasaarelta löytyy erikoinen ja kiehtova veistospuisto – sunnuntaina Tuulensuun puiston veistoksia esitellään ja keskustellaan yhteisöllisyydestä

Karstulassa voit olla entisajan lapsi – Satusivellin -tapahtuma huipentuu torstaina Kruukkilassa

Toivottavasti viikonloppuna tuulee – Keitele Regatta starttaa Äänekoskelta ja maali on Viitasaarella

Jyväskylän yliopisto vaihtoi profiilikuvat sateenkaariväreihin – Pride-tempaus kummastuttaa ihmisiä Tapio Puolimatkan takia

Poika kuristi isäänsä ja vei veitsen kurkulle Muuramessa – tuomittiin ehdollista vankeutta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.