Tutkija: Tämä on tulevaisuuden voittajateknologia autoteollisuudessa

Tulevaisuuden autoteknologioiden välisen kisan voittaja on lopulta kahden vaihtoehdon yhdistelmä: vetyakkusähköauto. Niin veikkaa ainakin johtava tutkija Juhani Laurikko teknologian tutkimuskeskus VTT:stä.

­- Paras ratkaisu olisi se, että autossa olisi ladattava akku, jolla pärjää päivän kaupunkiajossa. Jos lähdettäisiin maantielle, käytettäisiin vetypolttokennoa. Tällaisten markkinoille tulo on kiinni siitä, kehittyykö vetyinfrastruktuuri sellaiseksi, että vetypolttokennoauto pääsee kunnolla markkinoille. Vasta sen jälkeen on mahdollisuus hienosäätöön, Laurikko sanoo.

Kolme isoa tulevaisuuden kehityslinjaa autoteollisuudessa ovat akkusähköautot, vetyautot ja biopolttoaineiden hyödyntäminen nykyisen kaltaisissa polttomoottoriautoissa.

Tästä vuodesta tulee hyvin suurella todennäköisyydellä yksi merkkipaalu vetyauton historiassa. Toyota toi vuoden alussa myyntiin Mirai-vetyautonsa. Myynnissä on myös Hyundain vastaava. Hondan vuoro on ensi vuoden alussa.

­- Tämä askel on isompien sarjojen tekeminen ja vetyautojen luovuttaminen ihan tavallisille käyttäjillekin. Valmistussarjat nousevat tuhansiin tai jopa kymmeniin tuhansiin.  Tähän mennessä vetyautoja tai polttokennosähköautoja on valmistettu vajaat tuhat kappaletta ja tehty lähes pelkkänä käsityönä sekä esisarjavalmisteisesti, Laurikko sanoo.

Vetyauton eli vedystä ja ilman hapesta sähköä tuottavan polttokennoauton määrätietoinen kehittäminen alkoi jo parikymmentä vuotta sitten.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.