Tutkija: Vaaleissa tapahtui kulttuurinen vastaisku – "Ääripäät ruokkivat toisiaan"

Perinteiset puolueet eli SDP, kokoomus ja keskusta ovat yhä pienempiä tekijöitä politiikassa, kommentoi eduskuntavaalien tulosta dosentti, poliittiset kuplat -tutkimushankkeen johtaja Arttu Saarinen Turun yliopistosta.

Vaalien suurimpia voittajia ovat vihreät, vasemmistoliitto ja perussuomalaiset.

– Nämä puolueet, etenkin vihreät ja vasemmistoliitto, kasvattivat selkeästi osuuttaan.

Saarisen mukaan suuret perinteiset puolueet eivät ole aktiivisesti uudistaneet toimintatapojaan kuten pienemmät puolueet, ja se heijastuu vaalitulokseen.

– Ne eivät esimerkiksi valitse puheenjohtajiaan tai päätä hallitukseen osallistumisestaan jäsenäänestyksellä kuten vasemmistoliitto aikoo nyt tehdä, sanoo Saarinen.

Saarisen mukaan pienten puolueiden nousua on pohjustettu jo aiemmissa vaaleissa, mutta nyt se konkretisoitui.

– Historiallista on se, että yhdenkään puolueen ääniosuus ei näytä nousevan yli 20 prosentin, kun äänistä on laskettu vajaat 80 prosenttia.

Saarisen mukaan vihreiden, vasemmistoliiton ja perussuomalaisten hyvä vaalitulos ja toisaalta perinteisten puolueiden kannatuksen hiipuminen on malliesimerkki kulttuurisesta vastaiskusta.

– Jo 80-luvulla Suomi oli maa, jossa kannatusta oli varsin liberaaleille arvoille. Nyt vihreät ja uusi vasemmisto, mitä Li Andersson edustaa, ovat sen ilmentymiä.

Kulttuuriseen vastaiskuun kuuluu se, että ääripäät ruokkivat toisiaan, ja se näkyy perussuomalaisten suosiona.

– Olemme tutkineet, että esimerkiksi sosiaalisessa mediassa äänessä ovat ne, jotka edustavat arvoasteikon ääripäitä. Keskivaiheilla olevien ääni ei siellä kuulu, sanoo Saarinen.

Saarisen mukaan Jussi Halla-ahon johtamat perussuomalaiset ei kuitenkaan ole samalla tavalla konservatiivinen puolue kuin Timo Soinin johtamana.

– Kuten eurooppalaiset oikeistopopulistit, Halla-ahonkaan johtamat perussuomalaiset eivät ole ottaneet jyrkkää kantaa esimerkiksi homoseksuaaleihin, sanoo Saarinen.

Eilisten eduskuntavaalien jälkeen Suomi on kuitenkin edelleen poliittisesti erittäin vakaa maa.

– Siitä kertoo se, että uudet puolueet tai liikkeet eivät juurikaan saaneet kannatusta, huomauttaa Saarinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Vessariitaa rauhoitelleen miehen ravintolailta päättyi ambulanssiin Jämsässä – vamman aiheuttaneen maksettavaksi yli 21 000 euron korvaukset

Poliisi vastaa kritiikkiin toiminnastaan Turkki-mielenosoituksessa Helsingissä: "Poikkeuksellista, että mielenosoituksen järjestäjä ei noudata määräyksiä"

Viron poliisi: Silja Europalta löytyi kaksi kuollutta nuorta aikuista, ei merkkejä väkivallasta – eri hyteistä löytyneet kuolleet olivat Suomesta

Hakalan sauna vetänyt väkeä Jyväskylään ympäri Suomen ja maailman – himosaunoja Pelle Miljoona vieraili Halssilassa, mutta ei päässyt lauteille

Myös autottomat voivat joutua maksajiksi, kun hallitus vaatimassa latausmahdollisuutta pihoihin

Saunalautta karille Päijänteellä yön pimeinä tunteina: "Hakkasi kiviin ja vaurioita olisi kohta tullut"

Silppua ruohonleikkurilla, haravoi tai tee oma jätesäkkikomposti – näin pääset eroon pihan peittävästä lehtipeitteestä

Kaksio tuhoutui tulipalossa Jyväskylän Sarvivuoressa – palovaroitin ei hälyttänyt

Yön uutiskooste: Mielenosoituksia, Brexit-jankkausta, jalkapalloyllätys ja huonon ajokelin varoitus

Kolumni: Seikkailupuiston lopettaminen oli jyväskyläläisille lapsiperheille järkytys – nyt paikka on vielä järkyttävämpi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.