Tutkija: Vaalimenestystä odottavat ruotsidemokraatit ovat hyötyneet siitä, että "veljespuolue" perussuomalaiset on Suomen hallituksessa

Lähtökohdiltaan "veljespuolueet" ovat kuitenkin hyvin erilaisia.

Suomessa Jussi Halla-ahon johtamat perussuomalaiset ovat samaistaneet itsensä yhä enemmän vaalimenestystä odottaviin ruotsidemokraatteihin. Tutkija Emilia Palonen Helsingin yliopistosta sanoo, että ruotsidemokraatit ovat kasvattaneet suosiotaan osittain myös siksi, että vastaavanlaiset puolueet naapurimassa ovat menestyneet hyvin hallitusvastuuseen saakka.

– Myös ruotsidemokraatit hyötyvät veljeilystä perussuomalaisten kanssa, Palonen sanoo.

Palonen muistuttaa, että perussuomalaiset ja ruotsidemokraatit ovat kuitenkin lähtökohdiltaan hyvin erilaisia.

– Ruotsidemokraatit ovat alkujaan poliittinen ääriliike, jota voi verrata pikemminkin Unkarin äärioikeistolaiseen Jobbik-puolueeseen. Perussuomalaisten juuret ovat vennamolaisuudessa, joka asettui pienen ihmisen puolelle vakiintuneita puolueita vastaan, Palonen sanoo.

Ideologisesti perussuomalaiset ja ruotsidemokraatit ovat lähestyneet toisiaan Jussi Halla-ahon aikana: pääpainoa on siirtynyt maahanmuuton vastustamiseen, kun vielä Timo Soinin aikana asialistalla oli muitakin kysymyksiä.

Vuoden 2011 jytkyä ei tehty pelkällä maahanmuuttovastaisuudella. Perussuomalaisten lyhyestä hallituskaudesta 2015-2017 saattaa olla kuitenkin odottamatonta vetoapua ruotsidemokraateille.

– Ruotsidemokraateille on etua siitä, että he voivat näyttää toisen samanlaisen puolueen nousseen maan hallitukseen saakka, Palonen arvelee.

Ruotsissa muut puolueet eivät ole tähän mennessä halunneet tehdä yhteistyötä Jimmie Åkessonin vetämän ruotsidemokraattien kanssa, eikä tilanne välttämättä muutu sunnuntain vaalienkaan jälkeen.

Erotetut paikallispoliitikkoja

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson on tehnyt töitä valkopestäkseen puolueen rasistisia ja natsimielisiä juuria: hän on siivonnut riveistä pois lähes 40 poliitikkoa, monet heistä juuri rasististen kannanottojen takia.

Väitöskirjatutkija Matti Välimäki Eduskuntatutkimuksen keskuksesta huomauttaa kuitenkin, etteivät erotetut henkilöt ole olleet puoluehierarkiassa kovin korkealla.

– Suurin osa heistä on ollut puolueen hierarkiassa melko vähäpätöisissä asemissa, kuten paikallispoliitikkoja tai nuorisojärjestön jäseniä, Välimäki sanoo.

Välimäen mukaan onkin kiinnostavaa nähdä kuinka perussuomalaisen puolueen nykyinen johto reagoi mahdollisiin tuleviin ulkomaalaisvihamielisyyssyytöksiin. Jussi Halla-ahon aikana puolue ei ole joutunut laajaa julkisuutta saaneiden rasismisyytösten kohteiksi.

– Nykyjohdolle maahanmuuttokysymyksistä puhuminen ja radikaalien rajoitusten vaatiminen maahanmuuttopolitiikkaan ovat keskeisessä roolissa. Kiinnostavaa on nähdä, puolustaako puoluejohto syytösten kohteeksi joutuvia vai tarttuuko se ruotsidemokraattien tapaan asiaan hanakasti ja pyrkii esimerkiksi erottamisilla tekemään eroa ulkomaalaisvihamielisyysleimaan.

Samoin kuin ruotsidemokraateilla, perussuomalaisilla voi olla tavoitteena lisätä hallituskelpoisuuttaan suitsimalla mahdollisia äärimielipiteiden ilmaisuja puolueessa.

– Toisaalta syytöksiin vastaamisen yhteydessä perussuomalaisille myös tarjoutuu mahdollisuus teroittaa potentiaalisille kannattajilleen puolueensa näkemyksiä maahanmuuttokysymyksistä.

Välimäki muistuttaa, että aiemmin myös perussuomalaisissa henkilön asema on vaikuttanut siihen, kuinka tätä puolustetaan. Vähäpätöisempiin syytettyihin on tehty herkemmin eroa kuin puoluehierarkiassa korkeammalla oleviin. Asia käy ilmi Välimäen yhdessä Niko Hatakan ja Mari K. Niemen kanssa tekemistä tutkimuksista vuosina 2017 ja 2018.

– Puolueen hierarkiassa vähäpätöisempiin syytettyihin pyrittiin herkemmin tekemään eroa, toteamaan, että he eivät edusta puolueen yleistä linjaa ja jopa tuomitsemaan ulkomaalaisvihamieliseksi tai ääriajatteluksi syytetty toiminta.

Sen sijaan esimerkiksi kansanedustaja Olli Immosta ei tuomittu yhtä hanakasti ja yksimielisesti julkisuudessa esitettyjen äärioikeistoyhteyksien vuoksi, vaikka tapaukset johtivat kuitenkin lopulta Immosen pyytämään väliaikaiseen eroon perussuomalaisten eduskuntaryhmästä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .