Yksinäisten iskuja mahdoton ennakoida – Euroopassa viranomaiset estävät vuosittain noin 200 iskua

Tiedusteluviranomaiset estävät Euroopassa vuosittain noin 200 iskua, sanoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija.

Viranomaisten ei ole mahdollista ennakoida kaikkia terrori-iskuja, kertoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Tammikko. Tammikon mukaan hankalimpia ovat yksinäiset toimijat, jotka eivät jätä minkäänlaisia jälkiä itsestään tai suunnitelmistaan.

– Hän voi lukea verkkokeskusteluja ja seurata propagandaa, mutta ei itse osallistu siihen mitenkään eikä kerro aikeistaan lähipiirilleen. Toinen hankala tekijätyyppi ovat he, jotka tekevät iskun spontaanisti nopealla aikataululla.

Esimerkiksi Tukholman kuorma-autoiskun tekijä oli jo ollut Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpon tiedossa, mutta häntä oli pidetty pikkutekijänä. Tammikon mukaan tietokannoissa on runsaasti nimiä, ja ihmistä ryhdytään seuraamaan vain silloin, kun hänen oletetaan tekevän jotain vaarallista.

– Suurin ongelma on se, miten tietokannasta poimitaan oikeat ihmiset. On todennäköisempää, että jotain tapahtuu, jos taustalla on esimerkiksi ääriajattelua ja väkivaltaisuutta. Kiinni jää helpommin, jos mukana on järjestäytynyttä toimintaa ja hankitaan esimerkiksi laittomia aseita. Tukholman tapauksessa auton varastamisesta ja väkijoukkoon ajamisesta ei ole välttämättä jäänyt jälkiä, joihin viranomaiset olisivat voineet tarttua aiemmin.

Ei kytkyjä Suomeen

Tammikon mukaan viime vuodet ovat osoittaneet, että Euroopassa tehdyt iskut ovat useimmiten yksinäisten toimijoiden tekemiä, mutta myös organisoitua toimintaa löytyy. Hänen mukaansa tiedusteluviranomaiset estävät Euroopassa vuosittain noin 200 iskua.

– Ne iskut ovat yleensä organisoidumpia, kuten useamman pommi-iskun sarjoja.

Viime aikojen iskut eivät anna Tammikon mukaan aihetta nostaa Suomen turvatasoa, koska kytköksiä Suomeen ei ole löytynyt. Samanlaisia ennakoimattomia iskuja voidaan hänen mukaansa kuitenkin tehdä missä vain ja milloin vain.

Tammikko muistuttaa, että pelkkä radikaali ajattelu ei johda väkivaltaan.

– Kynnys väkivaltaan on aika korkea. Esimerkiksi autolla ihmisten joukkoon ajaminen olisi mahdollista joka päivä, mutta onneksi vain kourallinen tällaisia iskuja on tapahtunut, Tammikko sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ulkoministeriö valaistiin Ruotsin väreihin