Tutkija uskoo SDP:n ehdokastrion tuovan uutta virtaa presidentinvaalikeskusteluun

"Hienoa että presidenttipeli lähtee kunnolla käyntiin", erikoistutkija Jenni Karimäki sanoo.

Ensin näytti nihkeältä, mutta keskiviikkona SDP:n presidenttiehdokasruletti pyörähti viimein käyntiin, kun kolme kokenutta kansanedustajaa kertoi lähtevänsä mukaan puolueen ehdokaskisaan. Sekä Sirpa Paatero, Maarit Feldt-Ranta että Tuula Haatainen ovat pitkän linjan demaripoliitikkoja, joiden tutkija uskoo tuovan positiivisella tavalla erilaisia teemoja presidentinvaalikeskusteluun.

– Teemat, joita he aikovat pitää esillä, ovat samanlaisia, joita esimerkiksi vihreiden Pekka Haavisto piti esillä viime presidentinvaaleissa. Ne ovat arvoliberaaleja teemoja inhimillisyydestä ja kansainvälisestä vastuunkannosta, sanoo erikoistutkija Jenni Karimäki Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksesta.

Karimäen mielestä on positiivista, että kolme naista tavoittelee SDP:n presidenttiehdokkuutta, vaikka istuvan presidentin Sauli Niinistön kannatus on niin vahvaa.

– Uskon, että he katsovat, että heidän esiin nostamansa teemat ansaitsevat paikan presidentinvaalikeskustelussa. Haavisto on ainakin korostanut kovasti haluavansa käydä arvokeskustelua. Ehkä nämä kandidaatit haluavat lähteä omalta osaltaan tuomaan SDP:n näkökulman tähän keskusteluun.

Karimäki arvioi, että presidentinvaalikeskusteluun tulee enemmän aspekteja kuin pelkkiä puolustukseen ja kovempaan ulkopolitiikkaan liittyviä asioita. Esimerkiksi globaali oikeudenmukaisuus ja kestävä kehitys ovat tällaisia teemoja.

Tähän asti SDP:ssä odoteltiin yksittäisten ihmisten, kuten Eero Heinäluoman ja Jutta Urpilaisen päätöksiä.

– On hienoa, että SDP saa jäsenäänestyksen aikaan presidenttiehdokkaasta ja presidenttipeli lähtee kunnolla käyntiin, sanoo Karimäki.

Potentiaalisia ehdokkaita voi tulla lisääkin

Muut presidenttiehdokkaat ovat tuoneet vasta vähän teemojaan esille. Niinistön kannattajakorttien keräys on kesken, eikä vaalikeskustelu ole kunnolla alkanut. SDP:stäkin saattaa tulla vielä lisää potentiaalisia ehdokkaita, sillä puolueosastot voivat esittää nimiä puoluehallitukselle maanantaihin asti.

– Osastot ovat esittäneet laajasti sekä näitä nyt tiedossa olevia nimiä että muita yksittäisiä. Myös sellaisia henkilöitä on esitetty, jotka ovat jo ilmoittaneet, että eivät ole käytettävissä, kertoo puoluesihteeri Antton Rönnholm.

Hän uskoo, että esityksiä tulee vielä.

– Puoluehallituksen kokous on ensi viikon torstaina, ja silloin katsotaan, kuinka moni esitetyistä henkilöistä täyttää ehdokaskriteerit. Sen jälkeen mietitään, miten neuvoa-antava puolueäänestys elokuussa järjestetään, kertoo Paatero, joka on paitsi ehdokas myös SDP:n puoluevaltuuston puheenjohtaja.

Puoluevaltuusto päättää syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna, kuka on SDP:n presidenttiehdokas.

Presidentinvaalien ensimmäinen kierros pidetään 28. tammikuuta ja mahdollinen toinen kierros 11. helmikuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

SDP:n Marin ei aio presidenttiehdokkaaksi – tukee Haataista

SDP:n presidenttiehdokkuutta tavoittelevat Paatero, Feldt-Ranta ja Haatainen

Lännen media: Tuula Haatainen pyrkii SDP:n presidenttiehdokkaaksi

Säynätsalo esittää presidenttiehdokkaaksi Maarit Feldt-Rantaa