Tutkijat: Demarileirissä ei kannata vielä juhlia nousua

SDP:n suosio on kohentunut syksyn mielipietiedusteluissa ja puolue on noussut toiseksi suurimmaksi puolueeksi 18,4 prosentin kannatuksella. Tampereen yliopiston yleisen valtio-opin dosentti Elina Kestilä-Kekkonen ei kuitenkaan lähtisi näillä kannatusluvuilla demarileirissä vielä juhlimaan.

– SDP on pikkuisen palautunut aallonpohjasta, Kestilä-Kekkonen sanoo.

"En lähtisi ennustamaan nousua"

Kestilä-Kekkonen korostaa, että oleellista on pidemmän aikavälin trendi eikä se näytä hyvältä. Ennen vuoden 2011 eduskuntavaaleja SDP:n kannatus oli poikkeuksetta yli 20 prosenttia, mutta nyt trendi menee koko ajan alaspäin kaikissa vaaleissa.

– Sikäli en lähtisi ennustamaan nousua, kun ottaa huomioon eurooppalaisen trendin. Sosiaalidemokraatit ovat olleet Euroopassa 10–15 vuotta laskussa.

Pysyvä putoaminen

Myös Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen johtajan Markku Jokisipilän mukaan on ennenaikaista sanoa, että kyse olisi pysyvästä käänteestä ylöspäin. Hän muistuttaa, että SDP:n kannatus on nyt valtavan alhaalla. Takavuosina puolueen suosio liikkui 25 prosentin yläpuolella.

– On näyttänyt jo jonkin aikaa siltä, että tämä on pysyvä putoaminen astetta alemmalle tasolle, pitkälle alle 20 prosenttiin, Jokisipilä sanoo.

Kilpailijoilla nuorempia kannattajia

Kestilä-Kekkosen mukaan SDP:n ongelmana on elinkeinorakenteen muutos, kun kaikkialla on siirrytty palvelupohjaisiin yhteiskuntiin. Perinteiset duunariammatit ovat vähentyneet ja SDP:n kannattajakunta on hyvin ikääntynyttä. Puolueen pitäisi pystyä uudistumaan ja laajentamaan kannattajakuntaansa.

Eriarvoistuminen voisi olla SDP:n mahdollinen uusi teema, mutta myös puolueen pahimmat kilpailijat, vasemmistoliitto ja vihreät, pitävät yllä samaa teemaa. Kilpailijoiden etuna on huomattavasti demareita nuorempi kannattajakunta.

Oma vaihtoehto epäselvä

Kestilä-Kekkosen mukaan SDP ei ole pystynyt hyödyntämään oppositioasemaansa ja puolueen oma vaihtoehto on jäänyt epäselväksi.

– Jos katsotaan tämän vuoden kuntavaaleja, SDP ei juurikaan hyötynyt siitä, että se oli oppositiossa.

SDP:n kansanedustajat arvioivat, että sote-uudistuksen takkuaminen ja valinnanvapauden laajentaminen ovat nostaneet puolueen suosiota. Kestilä-Kekkosen mukaan päivänpoliittiset kysymykset heilauttavat harvoin mielipidetutkimuksia suuntaan tai toiseen.

Rinne ei kaada eikä nosta

Sote-uudistus ja hallituksen leikkaukset ovat olleet esillä koko vaalikauden ja SDP on kritisoinut niitä. Tästä huolimatta puolueen kannatus ei ole juurikaan muuttunut.

– Minun on hyvin vaikea nähdä sitä, että uudistuksella olisi yhteyttä gallupeihin, vaikka valinnanvapaus on koko ajan pinnalla, Kestilä-Kekkonen sanoo.

SDP:llä oli vaikeuksia löytää omaa presidenttiehdokasta. Kestilä-Kekkosen mukaan tämä kertoo siitä, ettei puheenjohtaja Antti Rinteelle näy selkeää haastajaa. Hän muistuttaa, että SDP on vanha ja iso puolue, jossa puheenjohtajalla ei ole niin suurta merkitystä kuin populistipuolueilla.

– On vaikea nähdä, että yksittäinen henkilö kaataisi tai nostaisi puolueen. Muutoksen pitää lähteä syvemmältä.

Eduskuntavaaleissa 2011 moni aiemmin demareita äänestänyt duunari kannatti perussuomalaisia. Kestilä-Kekkosen mukaan perussuomalaisten ja demareiden teemat ovat varsin kaukana toisistaan. Silti perussuomalaiset ja siniset ovat haaste demareille samoin kuin vihreät ja vasemmistoliitto, vaikka ne houkuttelevat arvoiltaan erilaisia kansalaisia. Työväenluokkaan kuuluvat ihmiset ovat liikkuvia äänestäjiä.

– Vaaleissa vasta nähdään, minkä puolueen taakse he asettuvat vai jäävätkö nukkumaan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .