Tutkijat Lääkärilehdessä: Promilleraja pyöräilijöille

Tutkijat ehdottavat harkittavaksi, että päihtyneenä pyöräileminen muutetaan rangaistavaksi täydentämällä nykylain ehtoja, kertoo uusin Lääkärilehti.

Nykylain mukaan "tankojuoppoudesta" voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kolmeksi kuukaudeksi. Tutkijoiden mukaan ongelmana on se, että rikoksen tunnusmerkit täyttyvät ainoastaan, jos pyöräilijä on aiheuttanut vaaran toiselle henkilölle.

"Nykyisen lain muuttaminen siten, että rangaistuksen edellytyksenä olisi myös vaaran aiheuttaminen itselle sekä mahdollisesti promillerajan asettaminen polkupyöräilijöille, saattaisi vähentää etenkin satunnaisesti alkoholin vaikutuksen alaisena pyöräilemistä", tutkijat kirjoittavat artikkelissaan.

Tutkijat ovat diplomi-insinööri Noora Airaksinen Tampereen teknillisestä yliopistosta, dosentti Ilona Nurmi-Lüthje Helsingin yliopistosta sekä dosentti, konsultoiva ortopedi Peter Lüthje Pohjois-Kymen sairaalasta.

Pohjois-Kymen sairaalassa on tutkittu pyöräilytapaturman vuoksi hoitoon tulleita potilaita. Tuoreen tutkimuksen mukaan joka kolmas pyöräilijä oli hoitoon tullessaan humalassa.

Heistä miehiä oli 85 prosenttia. Alkoholia nauttineista lähes 90 prosenttia puhalsi yli 1,2 promillea. Humalassa pyöräilleistä kaksi kolmasosaa ei käyttänyt kypärää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.