Tutkijat: Lihansyönti rehevöittää Itämerta

Jokainen suomalainen voisi tutkijoiden mielestä pienentää Itämeren ravinnekuormitusta vähentämällä lihankulutustaan. Pelkästään syömällä nykyisten ravitsemussuositusten mukaisesti kuormitus vähenisi seitsemisen prosenttia.

Elintarvikeketju kuormittaa Itämerta luultua enemmän. Esimerkiksi typpi- ja fosforikuormasta suurin osa on peräisin ruuantuotannosta, kertoo Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT).

Typpeä Itämeri saa eniten karjataloudesta. Kun mukaan otetaan koko elintarvikeketju, naudanlihakilon typpikuormitus on 78 grammaa, laskee vanhempi tutkija Yrjö Virtanen MTT:stä.

Kananmunien ja sianlihan tuotannossa typpeä syntyy noin kolmasosa ja siipikarjantuotannossa seitsemäsosa naudanlihatuotannon kuormituksesta.

Perunakiloa kohti typpikuormitusta syntyy ainoastaan sadasosa naudanlihaan verrattuna.

MTT koordinoi kansainvälistä Foodweb-hanketta, jossa tarkastellaan Itämeren alueen ruuantuotantoa ja kulutusta.