Tutkijat etsivät yhteyttä yleisen suubakteerin ja lapsettomuuden välillä

Syljestä löytyvä bakteeri voi kolminkertaistaa hedelmöittymättä jäämisen riskin.

Yleinen iensairauksia aiheuttava bakteeri saattaa vaikeuttaa hedelmöittymistä nuorilla naisilla, ilmenee Helsingin yliopiston tutkimuksesta. Havainto on täysin uusi.

Tutkimuksessa tulehduksiin liittyvä bakteeri (Porphyromonas gingivalis), löytyi syljestä merkitsevästi useammin niiltä naisilta, jotka eivät tulleet raskaaksi vuoden seuranta-aikana verrattuna niihin, jotka tulivat.  Bakteerin löytyminen syljestä kolminkertaisti riskin jäädä hedelmöittymättä. Riski nelinkertaistui, jos bakteerin lisäksi esiintyi esimerkiksi kiinnityskudostuhoa.

– Tutkimuksemme ei vastaa kysymykseen, mitkä ovat mahdollisia syitä lapsettomaksi jäämiselle, mutta se viittaa siihen, että iensairauksien bakteerit vaikuttavat koko kehoon hyvinkin pieninä määrinä, jo ennen kuin ikeniin on ehtinyt kehittyä selkeää näkyvää tulehdusta, erikoishammaslääkäri, Helsingin yliopiston dosentti Susanna Paju kertoo tiedotteessa.

– Tutkimustuloksemme kannustavat nuoria, lisääntymisiässä olevia naisia pitämään huolta suunsa terveydestä ja harjoittamaan hyvää suun omahoitoa, jotta he välttyisivät iensairauksilta.

Helsingin yliopiston tutkimus tehtiin yhteistyössä Helsingin yliopistollisen keskussairaalan Naistenklinikan kanssa, ja se on julkaistu Journal of Oral Microbiology -tiedelehdessä.