Tutkijat näkivät videolta: pienkone kaartoi noustessaan vasemmalle, teki ympyrän ja syöksyi siivelleen maahan

Onnettomuustutkintakeskus aloittaa kuolemaan johtaneesta onnettomuudesta tutkinnan, keskiössä lentokoulutustoiminta

Tampere-Pirkkalan pienlentokone-onnettomuudessa kuollut lentäjä oli noin 50-vuotias ja kotoisin Pirkanmaalta, kertoo poliisi.

Poliisi tutkii onnettomuutta Otkesin kanssa. Onnettomuuden syytä ei vielä tiedetä.

Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) ilmailuonnettomuuksien johtava tutkija Ismo Aaltonen kertoo, että Otkesilla on video tapahtuneesta. Videolla näkyy, kuinka ultrakevyt pienlentokone alkaa kiitotieltä lentoon lähtiessään välittömästi kaartaa vasemmalle. Kone tekee noustessaan kokonaisen ympyrän ja yhtäkkiä kaatuu jyrkässä kulmassa siivelleen kiitotien viereiselle nurmikolle.

Kone oli Aaltosen mukaan ultrakevyt kaksipaikkainen Eurostar-kone.

Aaltosen mukaan mikään ei häirinnyt konetta sen noustessa ilmaan. Arveluita konetta häirinneestä kuumailmapallosta hän luonnehtii "huuhaaksi".

Aaltosen alustavan arvion mukaan myös sää oli hyvä.

Onnettomuus tapahtui keskiviikkona illalla kello yhdeksän maissa. Lentokentän päällikkö Mari Nurminen kertoi STT:lle tekstiviestillä torstaina aamukahdeksalta, että Tampere-Pirkkalan kiitotie on jälleen auki ja kenttä toimii normaalisti.

 

2010-luvun ensimmäinen oppilaalle sattunut lentoturma

 

Aaltosen saamien tietojen mukaan lentäjä oli lento-oppilas, jolla ei ollut vielä lupakirjaa. Aaltonen arvioi, ettei lentäjä kuitenkaan voinut olla juuri aloittanut, sillä hän lensi yksin. Lentämään opettelevat lentävät aluksi opettajan kanssa.

Onnettomuus on siinä mielessä erikoinen, että se sattui lento-oppilaalle.

– Tämä on 2010-luvulla ensimmäinen tapaus, joka sattuu lento-oppilaalle, Aaltonen sanoo.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin yleisilmailukoordinaattori Jani Hottola kertoo, että lento-oppilaiden kuolemaan johtaneet onnettomuudet ovat todella harvinaisia.

– Se, että kuollut on oppilas, tekee tästä onnettomuudesta erityisen traagisen. Jokaisen lennonopettajan pahin painajainen on, että oma oppilas joutuu onnettomuuteen, saati sitten kuolemaan johtaneeseen, Hottola sanoo.

Myös ultrakevyiden pienkoneiden lentäjille sattuneet onnettomuudet ovat vähentyneet vuosi vuodelta. Vuosina 2009–2014 niissä kuoli 13 ihmistä. Vuoden 2015 jälkeen eilinen onnettomuus oli ensimmäinen.

 

Etenkin lentokoulutusta ja pelastustoimia tutkitaan

 

Otkes aloittaa tutkinnan onnettomuudesta. Johtaja Veli-Pekka Nurmi kertoo Twitterissä, että tutkinnassa tarkastellaan erityisesti lentokoulutustoimintaa ja pelastustoimia.

Otkes on aloittanut alustavan tutkinnan keskiviikkona illalla. Nyt työn alla on tutkintaryhmän nimeäminen ja tutkintasuunnitelma.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.