Tutkijat selvittivät: Ahvenanmaan hylkysamppanja on huomattavan makeaa

Ranskalaiset tutkijat ovat analysoineet samppanjan, joka nostettiin vanhasta laivanhylystä Ahvenanmaan vesiltä vuonna 2010. Sukeltajat nostivat hylystä pintaan 168 pulloa 170 vuotta vanhaa samppanjaa, jonka on arvioitu olevan maailman vanhinta juomakelpoista kuohujuomaa.

Hylkysamppanjan kemiallinen koostumus kertoo ajan makutottumuksista ja valmistusmenetelmistä.

Tutkijoiden mukaan hylkysamppanja on kolme kertaa makeampaa kuin nykyiset juomat. Aiemmin on arvioitu, että 1800-luvun alkupuolella uponnut alus oli matkalla Venäjälle. Nyt valmistunut samppanjan kemiallinen analyysi vihjaa kuitenkin, että juoman sokeripitoisuus ei olisikaan ollut riittävä Venäjän markkinoille, vaan pullojen määränpää olisi ehkä sittenkin ollut Saksa, jossa suosittiin kohtalaisen makeaa.

Tutkijoiden mukaan pimeä merenpohja, jossa lämpötila pysyy tasaisen viileänä, luo ihanteelliset olot viinin säilyttämiselle.

Hylkysamppanjapullosta on maksettu jopa 30 000 euroa. Samppanjan valmistajiksi on tunnistettu Veuve Clicquot, Heidsieck ja Juglar.

Tutkimus julkaistiin PNAS-tiedejulkaisussa.