Tutkimus: Hyvä terveyden lukutaito on iäkkäille voimavara – kolmasosalla 75-vuotiaista on kuitenkin vaikeuksia hyödyntää terveystietoa

Iäkäs ihminen, joka osaa hyödyntää ja arvioida terveyteen liittyvää tietoa, on myös todennäköisesti terveempi kuin sellainen, jolla on terveyden lukutaidossa puutteita, väittää Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutettu tuore tutkimus.

Tutkimuksen alustavat tulokset osoittavat, että hyvä terveyden lukutaito edistää iäkkäiden terveyttä.

– Kävi ilmi, että ihmisillä, joilla terveyden lukutaito on hyvä, on myös parempi fyysinen toimintakyky, vähemmän sairauksia ja he arvioivat terveytensä paremmaksi. Vastaavasti huono terveyden lukutaito voi olla terveyden heikkenemisen riskitekijä, kertoo tutkijatohtori Johanna Eronen.

Terveyden lukutaito kertoo esimerkiksi siitä, kuinka helppoa tai vaikeaa ihmisen on käyttää eri lähteistä tulevaa terveyteen liittyvää tietoa omasta terveydestä huolehtimiseen ja oikeanlaisten terveyspalvelujen löytämiseen tai ymmärtää terveydenhuollon ammattilaisten antamia ohjeita.

Tutkimuksessa ilmeni, että noin kolmasosalla 75-vuotiaista suomalaisista oli vaikeuksia ymmärtää ja hyödyntää terveyteen liittyvää tietoa.

– Erityisesti median välittämän terveystiedon luotettavuuden arviointi ja sen hyödyntäminen koettiin usein vaikeaksi, Eronen sanoo.

Tutkimuksen aineisto kerättiin viime vuonna ja sitä aletaan nyt analysoida vielä tarkemmin, sillä tähän asti saadut tulokset ovat alustavia. Aihepiiristä halutaan tarkempia tuloksia, jotta tietoa voitaisiin hyödyntää iäkkäiden terveyspalvelujen kehittämisessä ja terveysviestinnän parantamisessa.

Seuraavissa analyyseissa on mukana 75-vuotiaiden jyväskyläläisten lisäksi myös 80- ja 85-vuotiaita tutkittavia, joilta on terveyden lukutaidon lisäksi mitattu useita erilaisia terveyttä, toimintakykyä ja elinympäristöä kuvaavia tekijöitä.

– Jatkossa on mielenkiintoista tarkastella esimerkiksi sitä, edistääkö hyvä terveyden lukutaito liikunnallista elämäntapaa ja aktiivisena vanhenemista, Eronen suunnittelee.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .