Tutkimus: Hyvinvointivaltio putosi pois hallitusohjelmista

Tavoitteena on osoittaa, miten kehitys on johtanut sote-uudistukseen. Tulokset viittaavat jopa niinkin hiljattain kuin vuosina 2014 ja 2015 tapahtuneeseen muutokseen.

Pohjoismainen hyvinvointivaltio on hävinnyt hallitusohjelmista, ilmenee Helsingin yliopiston tutkimuksesta.

Tutkimuksessa tarkastellaan hallitusohjelmia 1950-luvulta nykypäivään saakka. Tarkastelussa on erityisesti sosiaali- ja terveysala. Tavoitteena on osoittaa, miten kehitys on johtanut sote-uudistukseen.

Tulokset viittaavat jopa niinkin hiljattain kuin vuosina 2014 ja 2015 tapahtuneeseen muutokseen. Pohjoismaiseen hyvinvointivaltioon liittyvien keskeisten käsitteiden vesittyminen ja poisjättö hallitusohjelmissa on tutkimuksen mukaan tapahtunut kokoomuksen Alexander Stubbin ja keskustan Juha Sipilän pääministeriaikoina.

Esimerkiksi vielä kokoomuksen Jyrki Kataisen ohjelmassa vuodelta 2011 hyvinvointi-instituutiot mainittiin osana yksityiskohtaista suunnitelmaa. Tutkimuksen mukaan Sipilän ohjelmasta puuttuu hyvinvointipolitiikka sanan pohjoismaisessa merkityksessä.

Tutkimuksessa arvioidaan, että nykyinen hallitusohjelma muistuttaa liikemaailman toimintasuunnitelmaa, mikä mahdollistaa enemmän "managerialismia" ja ylhäältä johtamista. Tämän arvioidaan antavan hallitukselle enemmän vapauksia jättää kysymyksiä avoimiksi.

– On ollut vahva poliittinen tahto yksinkertaistaa hallitusohjelmia ja jättää enemmän tilaa päätöksentekoon sitä mukaa, kun niitä käsitellään, sanoo dosentti Matilda Hellman tiedotteessa.

Yksilön kyky valintoihin korostuu

Tutkimuksessa arvioidaan, että nykyisen hallitusohjelman muoto ja sisältö kielivät asenteesta, jonka mukaan maatamme johdetaan suuryrityksen lailla parhaiten ylhäältä.

Hellmanin mukaan suomalainen hyvinvointiyhteiskunta muuttuu ideologisen paradigman muutoksen myötä, sillä siinä korostetaan yksilön kykyä tehdä valintoja. Hänen mielestään sote-uudistus on selkeä askel tähän suuntaan.

– Vaikka tutkijat ovatkin osoittaneet muutoksen ja tutkineet sitä jo jonkin aikaa, meillä on nyt selkeitä tuloksia poliittisen johdon suunnanmuutoksesta. Suomi on ottanut askeleen täysin uuteen suuntaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.