Tutkimus: Itsetunnon kehitys pysähtyy 30–40-vuotiaana

Väitöstutkimuksen mukaan miesten itsetunto oli koko 26 vuotta kestäneen tutkimusajanjakson selvästi parempi kuin naisten.

Ihmisen itsetunnon kehitys näyttää pysähtyvän 30:n ja 40 ikävuoden välillä. Muutoin itsetunto kasvaa tasaisesti nuoruudesta aikuisuuteen. Tulokset selviävät Helsingin yliopiston väitöstutkimuksesta.

Väitöstutkimuksen mukaan miesten itsetunto oli koko 26 vuotta kestäneen tutkimusajanjakson selvästi parempi kuin naisten. Naisten itsetunnon kasvu oli kuitenkin nopeampaa, joten erot hieman tasoittuvat keski-ikään tultaessa.

Tutkimuksessa seurattiin itsetunnon kehittymistä nuoruudesta keski-ikään. Tutkimus oli osa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Stressi, kehitys ja mielenterveys -tutkimushanketta, jossa seurattiin vuodesta 1983 alkaen noin 2 200:a tamperelaista peruskoulun yhdeksäsluokkalaista ikävuosina 16, 22, 32 ja 42.

Väitöstyön mukaan ylipaino vaikutti naisten itsetuntoon voimakkaammin kuin miesten. Niillä naisilla, joiden paino nousi nopeammin iän myötä, itsetunto kehittyi keskimääräistä huonommin. Naisilla ylipainon yhteys huonompaan itsetuntoon myös voimistui tasaisesti 26 vuoden seurantatutkimuksen aikana.

Miehillä painon ja itsetunnon yhteydet vaihtelevat ikävaiheesta riippuen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Valtiovarainministeriön tuore budjettiehdotus julkaistaan

Hallitus jatkaa kaksipäiväisiä koronaneuvotteluja Säätytalolla

Katiska-oikeudenkäynnissä käsitellään tänään Niko Ranta-ahon syytettä ex-puoliso Sofia Belorfin pahoinpitelystä

Heinolassa järvellä potkurivian vuoksi ajelehtinut alus ja sen matkustajat on saatu maihin

Hevonen vajosi mutaojaan, aasi ilmoitti huudoillaan kaverinsa hädästä

Marin A-studiossa: Karanteeni- ja testauslinjauksessa olisi kaivattu selvempää viestintää – "Kyse ei ole poliittisesta päätöksestä vaan viranomaispäätöksestä"

Korona tukahduttaa opiskelijabileet Jyväskylässä: tursajaiset siirtyvät, osa yökerhoista pysyy kiinni, eikä Kauppakadun Approkaan ole varma

Jyväskylä hakee 750 000 euron säästöjä muun muassa kirjastoista ja lasten liikunnasta – palveluja supistetaan, maksuja korotetaan ja henkilöstöä vähennetään

Murhan yrityksen kohteeksi joutunut Pekka Kataja palaa julkisuuteen ensi lauantaina – "Perunakuopasta pois"

Marin A-studiossa: Karanteeni- ja testauslinjauksessa olisi kaivattu selvempää viestintää – "Kyse ei ole poliittisesta päätöksestä vaan viranomaispäätöksestä"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.