Tutkimus: Kasvispainotteinen ruokavalio parantaa suorituskykyä – tiesitkö, että muun muassa nämä urheilijat ovat kasvissyöjiä?

Jyväskylän yliopistossa tehty Enni-Maria Hietavalan väitöstutkimus osoittaa uuden hyvän syyn huolehtia riittävästä vihannesten ja hedelmien syömisestä: ravinnon happokuorman pienentäminen. Ravinnon happokuormalla voi olla tutkimuksen mukaan sekä akuutteja että pidempiaikaisia vaikutuksia ihmisen fyysiseen suorituskykyyn. Happokuorma vaikutti myös veren ja virtsan happo-emästasapainoon.

Vihannekset ja hedelmät siis pienentävät happokuormaa, kun taas liha- ja viljatuotteet sekä juustot ja kananmunat lisäävät happojen tuottoa elimistössä.

Tutkimuksessa todetaan, että ravinnon pienempi happokuorma voisi olla eduksi esimerkiksi urheilijoille ja muille liikkujille. Siitä voisi olla hyötyä myös ikääntyville, sillä elimistön kyky erittää happoja heikkenee iän myötä, kun munuaisten toimintakapasiteetti laskee.

Moni urheilija löytänyt kasvisruokavalion

Kasvisruokavalion suorituskyvyn parantamisen ovat aikojen saatossa huomanneet myös monet urheilijat. Kenties se oli muun muassa maamme ansiokkaimman urheilijan Paavo Nurmen salaisuus?

Kasvisruokavaliota, eli vegetaristista tai kokonaan vegaanista ruokavaliota, noudattivat aikanaan myös yleisurheilulegenda Carl Lewis sekä tennistähti Billie Jean King.

Nyrkkeilylegenda Mike Tyson on niin ikään kasvissyöjä, samoin kuin Yhdysvaltain kenties mahtavin alppihiihtäjä Bode Miller.

Edelleen aktiivisista urheilijoista muun muassa formula 1 -kuljettaja Lewis Hamilton, tennisässät Venus Williams sekä Novak Djokovic ja lumilautailun moninkertainen olympiamitalisti Hanna Teter ovat kasvissyöjiä.

Listauksessa käytetty lähteenä The Sportster ja The Guardian -lehtiä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .