Tutkimus: Keski-Suomi houkuttaa niitä, jotka eivät täällä vielä asu

Keski-Suomen vetovoima asuinpaikkana on aivan maakuntien kärkeä, kun houkuttavuudesta kysytään niiltä, ketkä eivät vielä maakunnassa asu. Ulkopuolisen silmin katsottuna Keski-Suomi on siis varsin kiinnostavaa aluetta, ja sen edelle pääsee vain Pirkanmaa.

Maakunnan ulkopuolella asuvista Keski-Suomea pitää vetovoimaisena maakuntana asumisen kannalta 17 prosenttia Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimukseen vastanneista.

Pirkanmaan vastaava vetovoimaprosentti on 23. Myös Varsinais-Suomi sai 17 prosentin kannatuksen.

Jos myös maakunnissa jo asuvienkin antamat äänet lasketaan mukaan, houkuttelevin maakunta on ylivoimaisesti Uusimaa, missä noin kaksi viidestä vastaajasta (40 prosenttia) voisi ajatella asuvansa. Tässäkin vertailussa Keski-Suomi on komeasti neljäntenä, sillä reilu viidennes (22 prosenttia) vastaajista voisi ajatella Keski-Suomea kotipaikakseen.

Keski-Suomea aavistuksen paremmin sijoittui kolmanneksi noussut Varsinais-Suomi (25 prosenttia). Kakkossijan otti Pirkanmaa (33).

Vastaajat saivat kyselyssä valita useitakin maakuntia, joissa voisivat ajatella asuvansa.

Niiden silmissä, jotka eivät kyseisissä maakunnissa asu, vähiten asumaan houkuttelee Suomen neljänneksi suurin maakunta, Pohjois-Pohjanmaa. Siellä voisi ajatella asuvansa vain kourallinen, 3 prosenttia vastanneista. Kymenlaakso ja Pohjanmaa eivät 5 prosentin vastausosuudella juuri sen houkuttelevimpia ole.

Kaikkien vastanneiden kesken vähiten vetovoimaa on melko vähäväkisillä Keski-Pohjanmaalla, Kainuulla ja Kymenlaaksolla.

Monet asuisivat mieluusti myös ulkomailla

Kaikki eivät halua asua Suomessa lainkaan. Reilu kymmenesosa (12 prosenttia) suomalaisista ilmoittaa, että mieluisin paikka asua olisi ulkomailla, ei siis missään maakunnassa Suomessa.

Keskimäärää enemmän ulkomaille ihannetilanteessa muuttavia on pääkaupunkiseudulla (20 prosenttia) ja Uudellamaalla (18 prosenttia) asuvien keskuudessa. Ylemmistä toimihenkilöistä vajaa neljännes asuisi mieluiten ulkomailla.

Toimeentulo on yhteydessä näkemyksiin toiveista muuttaa ulkomaille. Sekä parhaiten että heikoiten toimeentulevien keskuudessa on keskimäärää enemmän niitä, jotka asuisivat mieluiten ulkomailla.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy (TNS Gallup Oy). Tutkimusaineisto koottiin viikko kuntavaalien jälkeen. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 036 maamme 18–75 vuotta täyttäneelle väestölle. Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .