Tutkimus: Kylmä sää lisää kuolemia – varoitusjärjestelmä ehkä auttaisi

Pitkittynyt kylmä sää lisää kokonaiskuolleisuutta sekä kuolleisuutta sydän- ja verisuonitauteihin ja hengityselimistön sairauksiin niin kylmissä kuin lämpimissä subtrooppisissa ilmastoissa, kertoo uusi Oulun yliopistossa tehty tutkimus. Pitkittyneen kylmän sään aikana ja sen jälkeen kokonaiskuolleisuus kasvoi noin kymmenen prosenttia. Kuolleisuus sydän- ja verisuonitauteihin kasvoi noin 11 ja hengityselimistön sairauksiin noin 21 prosenttia.

Oulun yliopiston mukaan tieteelliset tutkimukset ovat antaneet vahvaa näyttöä kylmän sään ja kuolleisuuden yhteydestä jo useita vuosikymmeniä. Yliopiston Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksen uuden tutkimuksen mukaan kylmien sääilmiöiden ja kuolleisuuden välinen suhde on kuitenkin aiempaa oletettua monimutkaisempi.

Tutkimusraportissa pohditaan, että suuri osa kuolemista voi selittyä hyvin tunnetuilla kylmän aiheuttamilla muutoksilla elimistössä. Kylmäaltistus muun muassa nostaa verenpainetta, lisää veren hyytymisen riskiä ja saattaa altistaa rytmihäiriöille. Tutkimuksista suljettiin pois hypotermia, paleltumat, kylmään säähän liittyvät onnettomuudet, kuten liukastumiset, sekä influenssojen sekoittava vaikutus.

Tutkijoiden mukaan osa ylimääräisistä kuolemista voitaisiin tulevaisuudessa mahdollisesti välttää ilmatieteellisillä varoitusjärjestelmillä ja kylmien sääjaksojen havaitsemisessa voitaisiin käyttää jo olemassa olevia sään mittausasemia.

Aiempien tutkimustulosten perusteella tiedetään, että kylmän vaikutukset ovat voimakkaampia lämpimissä ilmastoissa ja hellejaksojen kylmissä ilmastoissa. Siksi kylmä sää määriteltiin uudessa tutkimuksessa eri maiden paikallisen ilmaston mukaan. ”Paikallisen kylmän sään” määritelmä mahdollisti terveyshaittojen vertailun ympäri maailman. Tutkimuksessa koottiin yhteen ja analysoitiin kylmään säähän liittyviä tieteellisiä tutkimuksia 13 maasta neljältä mantereelta. Tutkimustulokset julkaistaan tieteellisessä Environmental Health Perspectives -lehdessä tammikuussa 2016.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.