Tutkimus: Maaseudun elinvoima on koko Suomelle tärkeä

Suurin osa suomalaisista uskoo, että koko Suomelle on hyötyä elinvoimaisesta maaseudusta. Koko väestöstä tätä mieltä on 72 prosenttia suomalaisista, pk-yrittäjistä 76 prosenttia ja maataloustuottajista 94 prosenttia.

Tutkimustulos selviää maa- ja metsätalousministeriön TNS Gallupilla teettämästä tutkimuksesta, johon vastasi liki 3 000 suomalaista.

Suomalaisten mielestä maaseutu on puhdas ja hyvin hoidettu. Maatalouden ansioksi lasketaan maisemien pysyminen avoimina. Tutkimuksen mukaan suomalaiset tiedostavat maaseudun arvon hyvin.

Maa- ja metsätalousministeriö toivoo, että elinvoimaa tuetaan.

– Jotta suomalaisten toive tulevaisuuden elinvoimaisesta maaseudusta saadaan toteutettua, maaseudulle tarvitaan tulevaisuuden tekijöitä, innovatiivisia avauksia ja uskallusta yrittää, maatalousneuvos Taina Vesanto maa- ja metsätalousministeriöstä kertoo tiedotteessa.

Yksi elinvoimaisen maaseudun kannustimista on maaseuturahasto.

– Maaseuturahasto on merkittävä kasvurahasto, mutta harva kuitenkaan tuntee sen mahdollisuuksia. Maaseuturahaston tukia ei jaeta pelkästään maatalousyrittäjille, vaan myös muille yritystoimintaa maaseudulla harjoittaville. Suomen pinta-alasta 95 prosenttia lasketaan maaseuduksi, joten tällä alueella kyllä riittää yritystoimintaa, ?Vesanto toteaa.

Tutkimuksen mukaan maaseudun pk-yrittäjistä 60 prosenttia ei tunne EU:n maaseuturahoituksen tukimahdollisuuksia. Vain kolme prosenttia pk-yrittäjistä ilmoitti saaneensa rahoitusta ohjelmasta.