Tutkimus: Paljon istuvat mahdollisesti suurentuneessa diabetesvaarassa

Tutkijat laskivat, että jokainen fyysisesti passiivinen tunti liittyi noin 20 prosenttia suurempaan diabetesriskiin.

Ne, jotka istuvat tai viettävät muuten fyysisesti passiivisesti suuren osan päivästä, sairastavat muita todennäköisemmin aikuistyypin diabetesta ja metabolista oireyhtymää. Yhteys on sitä voimakkaampi, mitä enemmän löhöilee, kertoo tuore hollantilaistutkimus. Tutkimuksesta uutisoi Uutispalvelu Duodecim.

Duodecim kirjoittaa, että samansuuntaisia havaintoja on tehty aiemminkin, mutta hollantilaisten tutkimuksessa osallistujien fyysinen aktiivisuus mitattiin liikemittareilla eikä nojattu vain osallistujien omiin arvioihin. Tutkimukseen osallistui 2 500 keskimäärin 60-vuotiasta, joista 30 prosenttia sairasti aikuistyypin diabetesta ja 15 prosentin glukoosiaineenvaihdunta oli heikentynyt. Osallistujat kantoivat liikemittaria kahdeksan peräkkäistä päivää vuorokauden ympäri.

Tutkimuksessa ilmeni, että diabetesta sairastavat olivat fyysisesti passiivisimpia. He istuivat tai olivat muutoin fyysisesti passiivisia puoli tuntia enemmän vuorokaudessa kuin muut. Tutkijat laskivat, että jokainen fyysisesti passiivinen tunti liittyi noin 20 prosenttia suurempaan diabetesriskiin ja 40 prosenttia suurempaan metabolisen oireyhtymän riskiin. Tämä havaittiin riippumatta sekä osallistujan liikunnan harrastamisesta muulloin että painoindeksistä.

Tulokset eivät kuitenkaan paljasta, mistä fyysisen passiivisuuden ja diabeteksen yhteys johtuu tarkalleen. Diabeetikot saattavat olla vähemmän aktiivisia oireidensa takia, jolloin fyysinen passiivisuus johtuu diabeteksesta eikä toisinpäin.

Duodecim kirjoittaa, että aiemmissa tutkimuksissa fyysinen passiivisuus on liitetty esimerkiksi sydäntautiriskiin sekä suurempaan kuolleisuuteen. Osa yhteyksistä todennäköisesti selittyy ruokavaliolla ja muilla elämäntavoilla.

Lähde: Duodecim

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Väitös: Runsas television katselu lisää ylipainon riskiä – riippumatta liikunnasta tai ravinnosta

Istuminen altistaa sairauksille – hop ylös ja vaihteleviin asentoihin