Tutkimus: Perussuomalaisten rakennettava uusia vahvuuksia

Perussuomalaiset eivät voi menestyäkseen välttämättä enää pitkään nojata pelkkään eurokriisiin, arvioidaan tuoreessa tutkimuksessa.

Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen Jytky-tutkimuksen mukaan perussuomalaisten vaalimenestykseen vaikuttaa tulevaisuudessa olennaisesti se, kuinka puolue pystyy lisäämään uskottavuuttaan aiheissa, jotka eivät nyt kuulu sen vahvuuksiin.

Tutkimuksen mukaan perussuomalaiset ei voi enää toista kertaa yllättää ja sekoittaa suomalaista poliittista kenttää samalla tavalla: jytky on nyt nähty. Kannatuksen ja kiinnostavuuden säilyttäminen vaatii puurtamista asiakysymysten parissa varsinkin kun nykyinen protestiaihe eli eurokriisi hiipuu. Muuten puolue voi jäädä muutos- ja tyytymättömyysretoriikkansa vangiksi.

– Huonoina aikoina protestille on tilausta, mutta parempina aikoina tyytymättömyydestä ammentava puolue on vaarassa menettää oikeutuksensa ja merkityksensä äänestäjien silmissä.

Jytky-tutkimus viime eduskuntavaalien mediajulkisuudesta julkistettiin Helsingissä maanantaina. Ville Pernaan johdolla ja Helsingin Sanomien säätiön rahoilla viime eduskuntavaalien jälkeen käynnistetty tutkimus keskittyy median osuuteen Jytkyssä. Perussuomalaisten historiallisen vaalivoiton selittämiseen jää siten vielä rutkasti työsarkaa muillekin.

Protestille oli tilaa

Kevään 2011 vaaleissa murtui yli 20 vuotta vallinnut asetelma, jossa valta on jaettu käytännössä kolmen suurimman puolueen kesken. Tutkimuksen mukaan sen mahdollisti Eurooppa-politiikan nouseminen kiistakysymykseksi samalla kun Eurooppaan orientoitunut ja arvoliberaali ajattelu oli kauan muodostanut politiikan valtavirran. Kaista oli auki.

Totuttu asetelma tuli haastetuksi, kun perussuomalaiset nousi gallupeissa lähelle kolmen suuren puolueen lukemia. Julkisuudessa käynnistyi keskustelu niin sanottuihin pääministeritentteihin osallistujista. Soini pääsi lopulta mukaan, mikä oli tutkimuksen mukaan vaalien kulun kannalta hyvin merkittävä ratkaisu. Symbolisessa mielessä Soini nosti puolueensa suurten joukkoon jo ennen vaalipäivää ja onnistui näin saamaan eduskunnan pienimmälle puolueelle suuren puolueen julkisuuden.

Media kaksilla rattailla

Vaalikevään kuluessa tiedotusvälineet yrittivät sopeutua tilanteeseen, jossa mielipidemittaukset osoittivat perussuomalaisten kannatuksen olevan pysyvästi korkealla tasolla. Toimittajat yrittivät asettua Soinin kannattajien asemaan ja ymmärtää heidän tukeaan perussuomalaisille. Samaan aikaan media pyrki kuitenkin määrittelemään, millä perusteilla perussuomalaisten kannattaminen oli sallittua.

– Syrjäytymiseen ja taloudelliseen epätasa-arvoon oli soveliasta suhtautua torjuvasti, mutta maahanmuuttovihamielisyys ja Euroopan unionin vastustaminen eivät käyneet päinsä.

Perussuomalaiset loivat puolestaan sosiaaliseen mediaan rinnakkaisjournalismia, jolla ruokittiin yhteiskunnallista tyytymättömyyttä ja muutoshalua. Samalla perinteisten viestinten journalismia muokattiin blogeissa ja Facebook-sivuilla omia intressejä palvelevaksi.

Uusimmat

Kotimaa

Neljä autoa peräänajokolarissa Nelostiellä Viitasaaren keskustan kohdalla – pohjoiseen menevä ajokaista suljettiin onnettomuuden vuoksi

Muuramen kunta yrittää herättää Riihivuoren laskettelukeskuksen henkiin: aloitti rinneyrittäjän etsinnän

Mies raiskasi 14-vuotiaan toistuvasti, tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen

Täydennystä viinitarjoiluun voi hakea vielä lauantaina – katso pääsiäisen muistilista aukioloista ja joukkoliikenteen aikatauluista

Karstulan kunnanjohtajakandidaattien joukossa on mediakohun pyörteisiin joutunut ex-kansanedustaja ja entisiä kunnanjohtajia – katso kaikkien 17 hakijan nimet

Pellit kolisivat peräänajossa Jyväskylän Rantaväylällä – autot selvisivät pienin vaurioin

Kevään lämpöennätys rikki: Kemiönsaaressa kuroteltiin kohti 20 asteen rajaa

Useita kansanedustajia on ehdolla EU-vaaleissa – moni heistä ei tiedä, lähtisikö Brysseliin oikeasti

Keskikesän Saunamaakuntaviikko kerää löylyttelyn ystävät yhteen – luvassa kaikkea aina turvesaunasta, saunamaratoniin ja Saunanlämmityksen MM-kisoihin

Timo Soini sanoo jättävänsä politiikan – "Astun Senaatintorille vapaana miehenä"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.