Tutkimus: Runsas voin käyttö lisää sydänkohtausriskiä

Runsas voin käyttö lisää selvästi sydäninfarktin riskiä, kertoo Itä-Suomen yliopiston tutkimus.

Yli 50 grammaa vuorokaudessa voita käyttävillä on 65 prosenttia suurempi riski saada sydäninfarkti kuin niillä, jotka käyttivät voita vain vähän tai ei ollenkaan. Riski kasvoi yli neljän prosenttiyksikön verran jokaista syötyä kymmentä voigrammaa kohden.

Seurantatutkimukseen kutsuttiin lähes 2 000 noin 50-vuotiasta miestä, joilla ei ollut aiemmin todettu sydänsairauksia. 16 vuoden aikana heistä sairastui sydäninfarktiin 378.

Suomalaiset käyttivät 30 vuotta sitten voita noin 15 kiloa henkeä kohden vuodessa. Kulutus laski alimmillaan noin 2,5 kiloon vuonna 2007. Sen jälkeen keskikulutus on lähes kaksinkertaistunut. Joidenkin suomalaisten voin käyttö saattaa jo hipoa huippuvuosien tasoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.