Tutkimus: Suomalaiset eivät kuulu Euroopan kärkipäähän alkoholin kulutuksessa, mutta reilu kymmenes on tapellut kännissä

Suomalaiset eivät kuulu Euroopan kärkipäähän alkoholin kulutuksessa. Asia selviää YouGovin tutkimuksesta, jossa selvitettiin alkoholin kulutusta kahdeksassa Euroopan maassa. Samalla selvitettiin myös muun muassa humalakäyttäytymistä.

Tutkimuksen mukaan Saksassa yksi neljästä on joutunut humalassa tappeluun useammin kuin kerran. Suomessa reilu kymmenes on tapellut humalassa useammin kuin kerran.

Ruotsalaisista lähes kolmannes myöntää harrastaneensa monesti seksiä jonkun kanssa vain siksi, että he ovat olleet humalassa. Lukema on lähes sama Suomessa.

Tanskassa kaksi kolmesta on oksentanut useammin kuin kerran juotuaan liikaa alkoholia. Suomessa taas hieman yli puolet kertoo oksentaneensa alkoholin juonnin seurauksena.

Tutkimukseen osallistuivat Espanja, Italia, Norja, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi ja Tanska.

Suomalainen juo juhlistaakseen erityistilaisuuksia

Tutkimuksen mukaan enemmistö suomalaisista juo alkoholia juhlistaakseen erityistilaisuuksia. Suomalaiset myös kertovat juovansa alkoholia mieluiten oman kodin rauhassa. Myös kaikki muut kyselyyn vastanneet Espanjaa lukuun ottamatta joivat mieluiten kotona. Espanjalaiset suosivat baareja.

Kaikissa maissa suosituimmaksi alkoholijuomaksi nousee olut. Ranskassa ja Saksassa toiseksi suosituimpia ovat cocktailit. Italiassa oluen jälkeen seuraavaksi mieluiten nautitaan kuohuviiniä tai proseccoa. Muissa vastaajamaissa viini nousee toiselle sijalle.

Kaksi prosenttia suomalaisista juo alkoholia päivittäin

Tutkimuksen mukaan espanjalaiset käyttävät kaikista useimmin alkoholia. Siellä 13 prosenttia juo alkoholia päivittäin. Toisella sijalla ovat Italia ja Ranska. Niissä noin joka kymmenes aikuinen juo alkoholia päivittäin.

Suomalaisista, norjalaisista ja ruotsalaisista alkoholia juo päivittäin vain kaksi prosenttia. Reilu viidennes kertoo juovansa alkoholia harvemmin kuin kerran kuukaudessa.

Suomessa noin viidennes vastaajista kertoi juovansa alkoholia kerran viikossa, ja 13 prosenttia sanoi juovansa alkoholia useita kertoja viikossa.

YouGov arvioi, että maiden erot selittynevät osin alkoholin hintaeroilla, mutta myös näkemyseroilla alkoholin suhteesta terveyteen. Espanjassa yli puolet tutkimukseen vastanneista uskoo, että alkoholin juomisella on potentiaalisesti hyödyllisiä terveysvaikutuksia.

Jokaisesta kyselyyn vastanneesta maasta haastateltiin syyskuussa noin tuhatta ihmistä. Suomessa vastaajia oli 1019, ja heistä 784 kertoi juovansa alkoholia ainakin joskus.

YouGov on kansainvälinen tietojen keräykseen ja analysointiin keskittyvä konserni.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.