Tutkimus: Suomalaiset eivät saa ravinnosta liikaa raskasmetalleja

Eviran tutkimus raskasmetallisen saannista lasten ruokavaliossa ei muuta suositusta kalan käytöstä. Erikoistutkija, dosentti Johanna Suomi sanoo, että kalaa kannattaa lastenkin syödä noin puolet aikuisille suositellusta määrästä. Aikuisilla se on satakunta grammaa pari kolme kertaa viikossa.

– Kalalajeja kannattaa myös vaihdella. Lasten kannattaisi nauttia suuria petokaloja, kuten haukea ja suuria ahvenia vain kerran kuussa tai harvemmin, hän huomauttaa.

Vain harvoin syötäviksi suositeltavia ovat tuotteet, joihin kertyy korkeita pitoisuuksia raskasmetalleja. Niitä on maksassa ja munuaisissa enemmän kuin lihassa. 

– Esimerkiksi yli nelivuotiaan naudan maksaa ei hyväksytä elintarvikkeeksi. Yleisesti väestötasolla suurimmat raskasmetallien saantilähteet ovat niitä, joita syödään säännöllisesti ja paljon. Siksi enimmäismääriä on suosituksissa kiristetty useaan otteeseen.

Ensi vuoden alusta kiristyy EU-säädös riisin osalta eli tuotteiden arseenipitoisuudelle tulee uusi enimmäismäärä, jota ei ennen ole määriteltykään. Sillä halutaan suojella etenkin pikkulapsia.

– Eviran suositus on, että riisijuomia tulisi välttää alle kuusivuotiailla vallankin säännöllisinä ruokajuomina, sillä arseenia saa muutenkin esimerkiksi ympäristöstä, Suomi muistuttaa.

Suomalaisuus on turvallisuustekijä

Teolliset lastenruoat ovat hänen mukaansa Suomessa turvallisia, sillä niissä rajat ovat kaikkein tiukimmat ja niitä valvotaan.

– Lastenruoissa havaittiin vain hyvin matalia pitoisuuksia ja suurimmassa osassa ei lainkaan. Pikemminkin lastenruokien välttely voisi jopa lisätä raskasmetallien saantia, Suomi sanoo.

Samoin juomaveden laatu on Suomessa korkealla tasolla, ja talousvesiasetuksessa on tiukat raja-arvot raskasmetalleille.

– Juomavedessä pitoisuudet ovat matalampia kuin EU-vaatimuksissa, ja ne ovat alle Keski-Euroopan keskiarvon. Niin ikään suomalaisissa viljatuotteissa raskasmetallien pitoisuudet ovat alempia kuin EU:n määrittämät.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen sanoo, että Suomessa ei ole tutkimuksen perusteella tarvetta rukata ravintosuosituksia.

– Mitä monipuolisemmin lapsi syö, sitä pienempi riski on saada haitallisia määriä yksittäisiä raskasmetalleja, hän täsmentää.

Eviran tutkimus perustuu Pirkanmaalta koottuihin ruoankäyttötietoihin sekä elintarvikkeiden valvontanäytteisiin. Raskasmetallien yhteisvaikutusta tutkittiin nyt ensi kertaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.