Tutkimus: Suomen rypälepommit ovat epäluotettavia

Suomen puolustusvoimien hankkimat rypälepommit ovat norjalaisen selvityksen mukaan epäluotettavia. Maamiinoja korvaavien ammusten kranaateista jää räjähtämättöminä maastoon suurempi osa kuin on oletettu.

Helsingin Sanomien uutisoimassa tutkimuksessa todetaan, että kranaatteja jää suutareiksi jopa kymmenkertaisesti enemmän kuin valmistaja ilmoittaa.

Norjalaiset selvittivät, miten suuri osa itsetuhomekanismiltaan parhaimpana pidetyistä M85-mallisista kranaateista jäi räjähtämättöminä maastoon. Kymmenisen prosenttia esimerkiksi Israelin Libanonissa vuonna 2006 levittämistä kranaateista jäi suutareiksi.

Tykistön tarkastaja eversti Aki Sihvonen sanoo lehden haastattelussa, että Suomen käyttämät kranaatit ovat kuitenkin mallia DM1385. Vaikka se on rakenteeltaan hyvin samanlainen kuin norjalaisselvityksen M85, Puolustusvoimien käyttämä malli on kuitenkin Sihvosen mukaan kymmenen vuotta uudempi.

Selvityksen ovat tehneet brittiläinen miinojen raivaamiseen erikoistunut yhtiö, Norjan puolustusvoimien tutkimusyksikkö sekä Norwegian People's Aid -järjestö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.