Tutkimus: Syö kalaa säännöllisesti – riski dementiaan kutistuu

Säännöllisesti kalaa syövät näyttäisivät välttävän dementian todennäköisemmin kuin muut, uutisoi Potilaan Lääkärilehti kiinalaistutkimuksesta. Riski on sitä pienempi mitä useammin kalaa syö.

Tutkimuksen mukaan Alzheimerin taudin ja muiden dementioiden riski pienenee noin 57 prosenttia jokaista viikoittaista kala-annosta kohden. Vielä voimakkaampi yhteys löydettiin analyysissa, jossa tarkasteltiin DHA- eli dokosaheksaeenihapon saantia. DHA:ta on runsaasti kalassa. Myös riski sairastua Parkinsonin tautiin tai dementiaa lievempään muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentymään pieneni, jos henkilö sai ravinnostaan runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja.

Tulokset vahvistavat aiempaa tutkimusnäyttöä kalan ja kalarasvojen terveellisyydestä. Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.