Tutkimus: Teinivanhemmuus lisää jälkikasvun adhd-riskiä

Adhd-riski näyttää kasvavan lähes puolitoistakertaiseksi lapsella, jonka isä tai äiti on alle 20-vuotias. Asia selviää Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen tutkimuksesta.

Kun kumpikin vanhemmista on teini-ikäinen, heidän lapsensa riski sairastua lähes kaksinkertaistui verrattuna lapsiin, joiden vanhemmat ovat 26–29-vuotiaita.

Vanhempien ikä ei kuitenkaan yksin selitä lapsen adhd:ta eli aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriötä, vaan sairastuminen on eri tekijöiden summa, tutkijat korostavat. Vaikka teinivanhemmuus on yhteydessä lapsen kohonneeseen adhd-riskiin, vain pieni osa nuorten vanhempien lapsista sairastuu.

Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen tutkijan Roshan Chudalin mukaan nuorille vanhemmille voi kasaantua erilaisia sosiaalisia riskitekijöitä, jotka heijastuvat vanhemmuuteen. Lisäksi Chudal muistuttaa, että perintötekijät ovat yhteydessä impulsiivisuuteen, joka taas heijastuu seksuaalikäyttäytymiseen.

Tutkijoiden mukaan adhd:lle altistavien tekijöiden tunnistaminen on tärkeää, sillä se edistää adhd:n varhaisten oireiden tunnistamista ja hoitoonohjausta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.