Tutkimus: Tuulivoiman melu häiritsee merkittävästi vain harvoja

Tuulivoimamelu kuuluu varsin harvoin sisällä edes tuulivoimaloiden lähellä, ja harva kokee sen häiritsevän merkittävästi oleskelua sisällä tai nukkumista. Ulkona tuulivoimamelu häiritsee jonkin verran useammin, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kyselytutkimuksesta.

THL:n mukaan terveysvaikutusten kannalta olennaisia ovat juuri häiritsevyys sisällä ja unen häiriintyminen. Tutkimuksesta ilmenee, että vain pieni osa koki tuulivoimamelun häiritsevän paljon oleskelua sisätiloissa (2,6 prosenttia) tai nukkumista (2,6 prosenttia).

Julkisuudessa on epäilty, että tuulivoimaloiden tuottama infraääni aiheuttaisi ihmisille oireilua tuulivoimaloiden ympäristössä. Tutkimuksen mukaan oireet – kuten päänsäryn, huimauksen, pahoinvoinnin, korvaoireiden, rytmihäiriöiden ja uupumuksen – olivat yhtä yleisiä riippumatta etäisyydestä tuulivoimalaan. Havainto ei tue epäilyä, että oireet ja infraääni olisivat yhteydessä toisiinsa.

– Jos tuulivoimaloiden tuottama infraääni olisi syynä raportoituihin oireisiin, oireilun voisi odottaa olevan yleisintä lähimmällä etäisyysvyöhykkeellä, jossa altistuminen on suurinta. Tässä tutkimuksessa oireilun yleisyydessä ei kuitenkaan ollut eroa etäisyysvyöhykkeiden välillä, kirjoittavat tutkija Anu Turunen, erikoissuunnittelija Pekka Tiittanen ja professori, johtava tutkija Timo Lanki THL:stä Ympäristö ja terveys -lehdessä (5/2016).

Kyselyn mukaan huolet tuulivoiman tuottamisen terveysvaikutuksista olivat yleisiä.

Suomen Tuulivoimayhdistyksen mukaan THL:n tutkimuksen tulokset vahvistavat aiemmin saatuja tuloksia. Yhdistys katsoo, että asukkaiden huoli pitää ottaa vakavasti, vaikka selvää tieteellistä näyttöä on saatu vain siitä, että kuultavissa oleva tuulivoiman ääni voi häiritä.

– On merkittävää, että tehdyt tutkimukset ovat linjassa toistensa kanssa. Tuulivoima-alueilla asuvien ihmisten kuuleminen on silti jatkossakin tärkeää, ja on hienoa, että puolueeton tutkimus jatkuu Suomessakin, sanoo Tuulivoimayhdistyksen järjestöpäällikkö Heidi Paalatie tiedotteessa.

THL toteutti kyselytutkimuksen yhdeksällä tuulivoima-alueella vuosina 2015–2016. Tutkimuksessa selvitettiin, miten yleisiä tuulivoimamelun aiheuttamat haitat ovat ja miten yleistä epäspesifinen oireilu on tuulivoima-alueilla. Tutkimusalueet olivat Summa ja Mäkelänkangas Haminassa, Kirkkokallio Honkajoella, Torkkola Vähäkyrössä, Putaankangas ja Leipiö Simossa, Varevaara Tervolassa, Kopsa Raahessa, Latamäki Luhangassa, Jäneskeidas Siikaisissa sekä Sysimäki Kauhajoella.

Lähde: Meluhaittojen kokeminen ja oireilu yhdeksällä tuulivoima-alueella Suomessa, Ympäristö ja terveys 5/2016

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .