Tutkija vastaa: Miksi Suomi lasketaan aina onnellisimmaksi kansaksi, vaikka luvut kertovat toista?

Suomalaisia rankataan maailmantilastojen kärkipaikoille säännöllisesti, kun mitataan ihmisten onnellisuutta. Tuoreimmassa tutkimuksessa Suomi löytyy jälleen sijalta yksi.

Suomen takana listaa jatkavat Alankomaat, Norja, Tanska, Islanti, Sveitsi, Belgia, Ruotsi, Ranska ja Saksa. Listan näet kokonaisuudessaan täältä.

European Happiness Equality Indexin mukaan järjestys perustuu laskelmiin, joihin huomioidaan esimerkiksi tasa-arvoasiat, vanhempainvapaiden pituudet, matala rikollisuus, terveydenhuolto ja kyllä, korkeat verot.

"Kaikki ei ole ruusuista Suomessakaan", tutkimus kertoo. Laskelmiin pohjautuen Pohjoismaat nousevat kärkisijoille onnellisuustilastoissa, mutta toisaalta maiden mielenterveys- ja itsemurhalukemat ovat myös usein korkeita, kuten juurikin Suomessa.

Tämän vuoksi tutkimus pohtiikin, vaikuttavatko onnettomat ihmiset yhä onnettomammilta muuten onnellisessa yhteiskunnassa.

– Arvioimme elämämme perusteella, miten meillä menee muihin verrattuna, tutkija Meik Wiking kertoo.

– Joissakin yhteiskunnissa on hyvin selvää, mitä onnettomuuden takana piilee kuten sota tai köyhyys. Jos siellä, missä näitä syitä ei löydy, on onneton, voi ihminen alkaa syyttää itseään, mikä taas johtaa alamäkeen, tutkija jatkaa.

Uusimmat

Kotimaa

Kirkkopuiston pysäköintilaitoksen rakennusluvat vetämään ensi viikolla – katso näyttävistä havainnekuvista, miten kiistelty parkkiluola muuttaa keskustaa

Sipilä: Keskusta maalattiin arvonurkkaan luottamusäänestyskeskustelun yhteydessä

Pääministeri Juha Sipilä Jyväskylässä: Keskusta maalattiin arvonurkkaan luottamusäänestyskeskustelun yhteydessä

Jäikö pakastin tyhjäksi kesän herkuista? – Paviljongilla järjestettäviltä Wemmin markkinoilta saa lähiruokaa ja käsitöitä

PAMin Ann Selin Ylellä: Kompromissi yrityksen koosta ei kelpaa irtisanomissuoja-asiassa

Merellä myrskyää, maalla kovimmat tuulet puhaltavat iltapäivällä

Jyväskylän Kauppakadulla väkivaltainen kahden miehen välienselvittely lauantaiyönä – nuorempi löi nyrkillä suoraan kasvoihin ja potkaisi maassa makaavaa päähän

Pelko saa kiinteistövälittäjät hiljenemään: asuntokäynneillä lähentelyä, koskettelua ja uhkailuja – Arveluttavimpiin kohteisiin mennään pareittain

KRP tutkii törkeästä rahanpesusta epäillyn yrityksen tiloja Turun saaristossa – apuna Merivartioston aluskalustoa ja "myös pientä lentotoimintaa"

Eurojackpotista 123 000 euron voitto Lempäälään – ensi viikolla potissa 38 miljoonaa euroa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.