Tutkija vastaa: Miksi Suomi lasketaan aina onnellisimmaksi kansaksi, vaikka luvut kertovat toista?

Suomalaisia rankataan maailmantilastojen kärkipaikoille säännöllisesti, kun mitataan ihmisten onnellisuutta. Tuoreimmassa tutkimuksessa Suomi löytyy jälleen sijalta yksi.

Suomen takana listaa jatkavat Alankomaat, Norja, Tanska, Islanti, Sveitsi, Belgia, Ruotsi, Ranska ja Saksa. Listan näet kokonaisuudessaan täältä.

European Happiness Equality Indexin mukaan järjestys perustuu laskelmiin, joihin huomioidaan esimerkiksi tasa-arvoasiat, vanhempainvapaiden pituudet, matala rikollisuus, terveydenhuolto ja kyllä, korkeat verot.

"Kaikki ei ole ruusuista Suomessakaan", tutkimus kertoo. Laskelmiin pohjautuen Pohjoismaat nousevat kärkisijoille onnellisuustilastoissa, mutta toisaalta maiden mielenterveys- ja itsemurhalukemat ovat myös usein korkeita, kuten juurikin Suomessa.

Tämän vuoksi tutkimus pohtiikin, vaikuttavatko onnettomat ihmiset yhä onnettomammilta muuten onnellisessa yhteiskunnassa.

– Arvioimme elämämme perusteella, miten meillä menee muihin verrattuna, tutkija Meik Wiking kertoo.

– Joissakin yhteiskunnissa on hyvin selvää, mitä onnettomuuden takana piilee kuten sota tai köyhyys. Jos siellä, missä näitä syitä ei löydy, on onneton, voi ihminen alkaa syyttää itseään, mikä taas johtaa alamäkeen, tutkija jatkaa.