Tutkimus: Vanhoille vanhemmille syntyvät alttiimpia autismille

Autismiriski oli tutkimuksessa suurempi myös, kun vanhempien ikäero oli yli kymmenen vuotta.

Iäkkäänä lapsensa saavien jälkeläiset ovat tavallista suuremmassa autismin vaarassa, kertoo uusi monikansallinen tutkimus. Sama saattaa koskea lapsia, joiden vanhemmilla on suuri ikäero. Ilmiötä on selitetty muun muassa iän myötä lisääntyvillä mutaatioilla sukusoluissa.

Tutkimuksessa selvitettiin vanhempien iän ja lapsen autismiriskin yhteyksiä lähes kuuden miljoonan lapsen tiedoilla Ruotsista, Tanskasta, Norjasta, Israelista ja Australiasta. Lapset olivat syntyneet vuosina 1985–2004, ja heitä seurattiin vuosiin 2004–2009. Autismin kirjoon kuuluva häiriö diagnosoitiin 30 000 lapsella.

Sekä äidin että isän korkea ikä lapsen syntyessä liittyi suurempaan autismiriskiin. Tämä havaittiin riippumatta siitä, minkä ikäinen toinen vanhempi oli. Yli 50-vuotiaan isän lapsen autismiriski oli 66 prosenttia suurempi kuin 20–29-vuotiaan isän. 40–49-vuotiaana raskaaksi tulevan äidin lapsella todettiin autismi 15 prosenttia todennäköisemmin kuin 20–29-vuotiaan äidin lapsella. Vastaava yhteys havaittiin myös alle 20-vuotiaana äidiksi tulevilla.

Suurimmillaan riskit olivat, kun molemmat vanhemmat olivat iäkkäitä lapsen syntyessä. Autismiriski oli suurempi myös, kun vanhempien ikäero oli yli kymmenen vuotta.

Tutkimus on julkaistu Molecular Psychiatry -lehdessä. Suomessa siitä uutisoi Uutispalvelu Duodecim.