Tutkimus: Yhä useampi haluaa viinit ja A-oluen ruokakauppaan – toive näyttää turhalta

Suomalaiset suhtautuvat entistä myönteisemmin myös alkoholijuomien myyntiaikojen vapauttamiseen.

Suomalaiset suhtautuvat aiempaa suopeammin siihen, että mietoja viinejä ja A-olutta myytäisiin elintarvikeliikkeissä, selviää Päivittäistavarakauppa ry:n teettämästä haastattelututkimuksesta.

TNS Gallupin tekemän tutkimuksen mukaan 56 prosenttia vastaajista vapauttaisi mietojen viinien myynnin. 36 prosenttia sallisi myynnin kaikissa ja 20 prosenttia viranomaisen luvan saaneissa elintarvikeliikkeissä. 38 prosenttia pitäisi miedot viinit vain Alkossa. Kaksi vuotta sitten mietoja viinejä ruokakauppoihin halusi 51 prosenttia suomalaisista.

A-oluen myynnin vapauttaisi hieman harvempi, joka toinen (50 prosenttia). 35 prosenttia vastaajista sallisi myynnin kaikissa ja 15 prosenttia viranomaisen luvan saaneissa elintarvikeliikkeissä. 40 prosenttia säilyttäisi A-oluen Alkossa. Kaksi vuotta sitten nelosoluen myynnin vapauttamista kannatti 41 prosenttia.

Puolet pitää nykyisiä myyntiaikoja riittävinä

Suomalaiset suhtautuvat aikaisempaa myönteisemmin myös alkoholijuomien myyntiaikojen vapauttamiseen. 41 prosenttia on sitä mieltä, että alkoholijuomia pitäisi voida myydä kaupoissa vapaasti ilman aikarajoituksia liikkeen aukioloaikoina. Kaksi vuotta sitten sitä kannatti 28 prosenttia. Puolet vastaajista pitää nykyisiä myyntiaikoja riittävinä. Lisää rajoituksia haluaisi kuusi prosenttia. Nykyisen alkoholilain mukaan alkoholijuomien, kuten oluen ja siiderin, vähittäismyynti kaupoissa, kioskeissa ja huoltoasemilla on kielletty kaikkina viikonpäivinä kello 21–9.

"Alkon monopolia ei muuteta, myyntiajat toimivat"

Alkoholilakia ollaan uudistamassa. Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk.) lausuntojen mukaan viinit ja A-olut eivät ole tulossa kauppoihin eikä kauppojen myyntiaikoja muuteta. Rehula esitteli pohjaehdotuksensa torstaina 11. helmikuuta. Hänen mukaansa Alkon monopoliasemaa ei olla muuttamassa.

– Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi vahvat oluet tai viinit eivät ole tulossa vähittäiskaupan valikoimiin, hän sanoi tuolloin.

Lisäksi Rehulan mielestä päivittäistavarakauppojen nykyiset myyntiajat ovat toimivat, etenkin kun alkoholin saatavuus lisääntyi kauppojen aukioloaikojen vapauduttua vuodenvaihteessa.

Ajatuksena sen sijaan on, että ravintoloiden anniskeluaikoja ja asiakaspalvelua koskevia säännöksiä vapautettaisiin. Mahdollista on myös, että Alkon myyntiaikaa pidennetään samalle viivalle päivittäistavarakaupan kanssa eli arkisin iltayhdeksään. Uusi lainsäädäntö on tarkoitus saada voimaan ensi vuoden alusta.

TNS Gallup kartoitti suomalaisten mielipiteitä alkoholijuomien myynnistä helmikuussa. Haastatteluja tehtiin 1 005. Ne edustavat maamme 15–79 vuotta täyttänyttä väestöä pois lukien Ahvenanmaa.

Uusimmat

Kotimaa

Keskusta haluaa kotiapua lapsiperheille sekä joustoa perusturvan tilkkutäkkiin

Keskusta purkaa suuttumustaan hallituskumppani kokoomukseen Soini-jupakassa

Valtralla pääsee lokakuussa pikatyöhaastatteluun – yhtiö hakee yhteistyöllä osaajia traktorituotantoon

Kirkkopuiston pysäköintilaitoksen rakennusluvat vetämään ensi viikolla – katso näyttävistä havainnekuvista, miten kiistelty parkkiluola muuttaa keskustaa

Keskusta purkaa suuttumustaan hallituskumppani kokoomukseen Soini-jupakassa – Sipilän mukaan keskustasta on luotu iljettäviä mielikuvia

Pääministeri Juha Sipilä Jyväskylässä: Keskusta maalattiin arvonurkkaan luottamusäänestyskeskustelun yhteydessä

Jäikö pakastin tyhjäksi kesän herkuista? – Paviljongilla järjestettäviltä Wemmin markkinoilta saa lähiruokaa ja käsitöitä

PAMin Ann Selin Ylellä: Kompromissi yrityksen koosta ei kelpaa irtisanomissuoja-asiassa

Merellä myrskyää, maalla kovimmat tuulet puhaltavat iltapäivällä

Jyväskylän Kauppakadulla väkivaltainen kahden miehen välienselvittely lauantaiyönä – nuorempi löi nyrkillä suoraan kasvoihin ja potkaisi maassa makaavaa päähän

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.