Tutkimusjohtaja: Venäjän konkreettinen vastareaktio mahdollinen

Suomalaistutkija pitää mahdollisena, että Venäjä ryhtyy konkreettisiin vastatoimiin Etykin juhlakokoukseen liittyvässä jupakassa.

Venäjän turvallisuusneuvoston puheenjohtaja väläytti eilen rajoituksia Suomen kanssa käytävään puutavarakauppaan. Tämä olisi vastatoimi Suomen päätökselle estää EU:n pakotelistalla olevien venäläispoliitikkojen pääsy Etykin juhlakokoukseen.

Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro kuvaa syntynyttä tilannetta vakavaksi. Hänen mukaansa vielä on vaikea sanoa, millainen Venäjän vastareaktio olisi. Hänen mukaansa Venäjän puolelta kyseeseen voisivat tulla esimerkiksi puukaupan tullit.

– On aivan selvää, että jos tämä viisumikielto jää voimaan tällaisenaan, ei mikään suurvalta voisi jättää reagoimatta asiaan.

Jotkut suomalaiset toimijat ovat Kangaspuron mukaan yrittäneet keskusteluissa EU:n muiden jäsenvaltioiden kanssa selvittää tilannetta, kuten Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.).

– Todennäköisesti mitään uutta ei kuitenkaan ehdi tapahtua. Vahinko Etyj-kokouksen suhteen on jo päässyt tapahtumaan.

"Hapuileva kuva"

Kangaspuron mukaan on selvä asia, että syntynyttä konfliktia on syytä analysoida jälkikäteen. Eräs kysymys on, oliko Suomen päätös ulkopoliittisesti viisas.

– Suomessa on esitetty asiassa paljon kritiikkiä. Ulkopoliittinen konsensus on selkeästi murtunut tässä. Venäjän politiikka on tältä osin jakanut sekä hallituspuolueita että hallitusta ja oppositiota.

Kangaspuron mukaan päätöksen perustelut ovat olleet erikoisia, sillä EU ei ole periaatteessa toimija Etyjin suhteen.

– Suomi noudattaa Etyjin suhteen itsenäistä ulkopolitiikkaa. Lisäksi suhteet Venäjään ovat presidentin toimivallan alaisia. Täällä on annettu kuva, että jotkut nimeltä mainitsemattomat EU:n jäsenvaltiot ovat vaikuttaneet ja tehneet lähes päätöksen Suomen puolesta.

Kangaspuron mukaan asian hoitamisesta on syntynyt hapuileva ja jopa ammattitaidoton kuva.

– Ottaen huomioon, että asiaa vatvottiin pitkän aikaa, ja kaiken lisäksi julkisuudessa. Moni asia meni tässä pieleen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.