Tutkinnanjohtajan saama virkarikossyyte nurin Keski-Suomen käräjäoikeudessa

Oikeus: Poliisilla oli harkintavalta jättää juttuja tutkimatta.

Sisä-Suomen poliisilaitoksen tutkinnanjohtajana työskentelevä rikoskomisario ei syyllistynyt virkavelvollisuuden rikkomiseen tapauksissa, joissa päätti olla aloittamatta esitutkintaa tai päätti esitutkinnan keskeyttämisestä 19 rikosjutussa. Keski-Suomen käräjäoikeus hylkäsi miehen saaman syytteen tiistaina. Oikeuden mukaan tutkinnanjohtaja teki päätökset harkintavaltansa puitteissa, päätökset olivat perusteltuja ja joka tapauksessa teosta puuttui tahallisuus.

Tutkinnanjohtajan syytettiin laiminlyöneen esitutkinnan johtamisen ja valvomisen siten, että epäiltyjä rikoksia tutkitaan ja niihin liittyvät asiat selvitetään tapausten laadun edellyttämällä tavalla. Päätöksiä esitutkinnan aloittamatta jättämisestä ja keskeyttämisestä hän oli perustellut siten, ettei asioissa ole syytä epäillä rikosta tai ettei niihin ole saatavilla tutkintaa edistävää tietoa.

Tapaukset nousivat esiin poliisilaitoksen sisäisessä laillisuustarkastuksessa. Tutkinnanjohtaja kiisti syyllistyneensä asiassa rikokseen, sillä katsoi tehneensä päätökset lainmukaisin perustein.

Valtaosassa tutkimatta jätetyistä jutuista oli kyse polttoainenäpistyksistä, joissa autoja oli tankattu ja paikalta poistuttu maksamatta. Juttujen esitutkinnat oli keskeytetty sillä perusteella, ettei rikoksesta epäillä ketään, eikä asiaan vaikuttavaa selvitystä ole saatavilla. Syyttäjän mukaan tutkintaa olisi pitänyt jatkaa selvittämällä autojen rekisteritunnusten perusteella niiden omistajat  ja kuulla heitä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .