Tutkintavankeudelle kaavaillaan vaihtoehtoja

Tutkintavankeudelle kaavaillaan vaihtoehtoja, jotka olisivat tehostettu matkustuskielto sekä tutkinta-aresti.

Oikeusministeriön työryhmän puheenjohtaja, hallitusneuvos Ulla Mohell kertoo STT:lle, että tutkintavankeudelle on haluttu löytää tehokkaammin valvottuja ja uskottavia vaihtoehtoja. Suomessa on nykyisin käytössä matkustuskielto, jota sitäkin käytetään vähän.

Vaihtoehtoja on Mohellin mukaan melko laajasti käytössä muualla Euroopassa.

Lisäksi tutkintavankien määrä on lisääntynyt ja -vankeusajat ovat pidentyneet, Mohell sanoo. Tutkintavangeista myös varsin suuri osa on ulkomaalaisia.

– EU-maiden välillä tutkintavankeuden vaihtoehtojen valvonta on mahdollista siirtää maasta toiseen eli ulkomaalaisen kotimaahan. Mutta kun meillä ei ole mitään tällaista valvontaa, joka voitaisiin siirtää, se pannaan toimeen tutkintavankeutena.

Vaihtoehto voi tulla kysymykseen, jos esimerkiksi pakenemisen uhkaa tai sotkemisvaaraa ei ole. Tehostettu matkustuskielto koskisi alioikeusvaihetta, tutkinta-aresti puolestaan vaihetta, jolloin ensimmäisen asteen tuomio on saatu eli esimerkiksi muutoksenhakuvaihetta. Tuomio saisi tällöin olla vähemmän kuin kaksi vuotta vankeutta, eli vaihtoehto ei tulisi kyseeseen vakavista rikoksista.

Oikeusministeriön työryhmä on jättämässä mietintönsä noin kuukauden päästä.