Tutkintavankien oloissa vakaviakin puutteita – saattavat virua karussa poliisisellissä jopa viikkoja

Tutkintavangit turvautuvat arkiasioiden hoidossa toisiin vankeihin, kun työntekijöiltä ei heru opastusta

Vaikeudet saada tietoa vankilan käytännöistä, ongelmat yhteydenpidossa juristiin ja mielekkään tekemisen puute. Muun muassa näissä asioissa on tutkintavankien mielestä parannettavaa.

Tämä käy ilmi Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin maanantaina julkaisemasta tutkimuksesta. Analyysi perustuu tutkintavangeille loppuvuodesta 2015 tehtyyn kyselyyn. Tutkintavanki on vangittuna vasta rikoksesta epäiltynä, ei rangaistuksen vuoksi.

Vaikka suurin osa tutkintavangeista oli yleisesti ottaen tyytyväisiä oloihinsa, kuten omien oikeuksiensa toteutumiseen sekä toimintamahdollisuuksiin vankilassa, vakaviakin puutteita ilmeni.

– Kyllähän Pohjoismaissa tutkintavankien olot vankiloissa ovat huippuluokkaa verrattuna esimerkiksi Etelä- ja Itä-Euroopan maihin, mutta aina löytyy korjaamisen varaa, sanoo tutkijatohtori Sasu Tyni.

Yhtenä ongelmakohtana tutkintavangit pitävät poliisivankiloiden ankaria oloja, joihin myös eduskunnan oikeusasiamies ja Euroopan neuvoston kidutuksen vastainen komitea ovat toistuvasti puuttuneet. Poliisin pahnoilla voi kulua helposti viikko jos toinenkin, ennen kuin epäilty siirretään vankeinhoitoviranomaisten huomaan.

– Poliisivankilassa ei ole mitään, ei telkkaria, eikä radiota ja tila on 2x3 neliömetriä, eräs vastaaja kirjoitti.

Siirtyminen tutkintavankilaankaan ei välttämättä suju kivuttomasti, etenkin jos on ensikertalainen. Joka neljäs tutkintavanki ei tuntenut vankilan järjestyssääntöä eikä tulo-opasta ja tätäkin useampi arvioi, että tiedonsaanti oli erityisesti vankilaan saavuttaessa heikkoa.

– Työntekijät eivät koskaan kerro vankilan tapoja/sääntöjä eikä viikko-ohjelma pidä paikkaansa kuin ruokailujen osalta. Tiedot täytyy kysyä muilta vangeilta, mikä on mielestäni väärin, koska muut vangit eivät aina kerro totuutta, kommentoi eräs tutkintavanki.

 

Yhteydenpidossa avustajiin vaikeuksia

Rikoksesta epäillyn kannalta on olennaista, että hän voi pitää yhteyttä asianajajaansa tai lakimieheensä. Käytännössä tässä, samoin kuin keskustelujen luottamuksellisuudessa, on kuitenkin pulmia. Keskustelujen yksityisyyttä on vaikea taata, jos tutkintavanki joutuu soittamaan avustajalleen vankilaosaston käytävältä yleisestä puhelimesta.

– Myös tarkkaan määritellyt soittoajat ja puhelujen kalleus voivat rajoittaa yhteydenpitoa, kertoo tutkimusjohtaja Kati Rantala.

Tutkimuksesta käy ilmi, että tutkintavangit kaipaavat mahdollisuutta osallistua työtoimintaan, pääsyä vankilan järjestämiin toimintaohjelmiin tai koulutukseen. Noin kolmannes vastaajista oli tyytymätön tilanteeseen. Sen sijaan mahdollisuus osallistua vapaa-ajan toimintoihin oli kiitettävää.

Vartijat ovat tutkintavankien mielestä valtaosin asiallisia. Joukossa on kuitenkin myös sellaisia, joiden toimintatapa on koettu asiattomaksi. Jotkut vangit viittasivat siihen, miten kohteluun voi vaikuttaa vaikkapa pärstäkerroin tai vartijan mieliala.

Rikosseuraamuslaitoksessa on käynnissä useita toimia, joilla on pyritty parantamaan vankien oloja vankilassa. Samoin menossa on kehittämistoimia, jotka liittyvät poliisivankilassa olemiseen.

Tutkijat arvioivat, että jo pelkällä tiedonsaannin parantamisella voidaan vähentää vankien kielteisiä kokemuksia. Lisäksi erilaisilla sähköisillä viestintämahdollisuuksilla, kuten skype-yhteyksillä, voidaan parantaa yhteydenpitoa oikeudellisiin avustajiin ja läheisiin.

 

Kolmesataa tutkintavankia kertoi näkemyksistään

– Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin kysely suunnattiin kaikille tutkintavangeille.

– Kyselylomakkeeseen vastasi 298 tutkintavankia yhteensä 587 tutkintavangista.

– Vastausprosentti oli 51.

– Vastauskatoa aiheuttivat etenkin ulkomaiden kansalaiset. Heistä vain 36 prosenttia täytti kyselylomakkeen, vaikka se oli käännetty useille eri kielille.

– Tutkintavankien joukossa oli monia eri kansalaisuuksia, joiden ei ollut mahdollista vastata kyselyyn kieliongelman vuoksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Järvinäköaloja, modernia teknologiaa, elinkautisvankeja, eikä todellisia naapureita – Kuvasarja kertoo: tällainen on Jyväskylän uusi vankila

Kymmenet tuhannet kiinteistöt eivät vieläkään täytä "paskalain" vaatimuksia – Valvontaa tehdään lähinnä naapurien valitusten perusteella

MV-julkaisua koskeva hovituomio annetaan tänään – käräjäoikeuden mukaan kirjoituksilla ei ollut sananvapauden näkökulmasta mitään julkista intressiä

MTV: Itsemurhien määrä yli kaksinkertaistui Keski-Suomessa ja Jyväskylässä koronakevään aikana

Kirri-Tikkakoski moottoritien rakennustyöt siirtävät Nelostien liikenteen rinnakkaistielle elokuussa – tie Puuppolan ja Vehniän välillä suljetaan kokonaan

Palokan suurpalo: Kotinsa menettäneille löydyttävä kymmeniä asuntoja – "Monella jäi puhelinkin taloon"

Kaura- ja ruiskuitu vähensivät lihomista: maksan rasvoittuminen hidastui, kun kuituja lisättiin länsimaiseen, rasvaiseen ruokavalioon

Otkesin tutkija ensikäynnin jälkeen: palo ei riehunut asunnoissa lainkaan, mutta vesivahingot ja savunhaju tekevät niistä asuinkelvottomia

Kun myrsky katkaisi monelta sähköt, Juhani Savolaisella ei ollut hätäpäivää – 40 aurinkopaneelia pitävät huolen siitä, ettei hänen tarvitse kesällä maksaa sähköstä ollenkaan

Oikeustieteellisiin pääsee pisteytysvirheen vuoksi 46 opiskelijaa aiottua enemmän

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.