Tutkittu tieto on demokratian toteutumisen edellytys – valtio-opin professori Marja Keränen kantaa huolta kansalaisten vaikutusmahdollisuuksista

Jyväskylän yliopiston valtio-opin professori Marja Keränen piti torstaina jäähyväisluentonsa. Luennon otsikkona oli ”Osallistuminen, demokratia, teknokratia”.

Keränen on huolissaan kansalaisen vaikutusmahdollisuuksista ja demokratian toimivuudesta. Keräsen mukaan päätöksenteko karkaa kansalaisten ulottuvilta monimutkaisiin ja monitasoisiin ylikansallisiin globaaleihin toimielimiin ja organisaatioihin.

Demokratia ei ole pysyvä ja muuttumaton tila, vaan toteutuakseen se vaatii Keräsen mukaan kansalaisilta valppautta ja päättäjien ja päätösrakenteiden toiminnan valvontaa.

– Tämän kansalaisvalppauden edellytyksenä on, että tutkimus tuottaa päättäjistä ja hallinnosta riippumatonta tietoa julkisen keskustelun pohjaksi, Keränen kommentoi Jyväskylän yliopiston tiedotteessa.

Kun osallistava toiminta nykyisin on suosittua julkisessa hallinnossa, sen kriittisellä arvioinnilla on Keräsen mukaan merkitystä, kun hankkeiden perustamisesta, jatkamisesta tai rahoituksesta tehdään päätöksiä. Näitä kysymyksiä Keränen tutki erityisesti viime vuonna päättyneessä Suomen Akatemian rahoittamassa hankkeessa.

Superdemokratia-nimisessä projektissa Keränen ryhmineen arvioi myös uudeksi demokratiaksi kutsuttua ilmiötä sekä Suomessa että kansainvälisesti. Kun erilaiset osallistavat kokeilut vievät huomattavia määriä julkisten organisaatioiden ajasta, rahasta ja henkilöstön työpanoksesta, projekti arvioi tätä toimintaa kriittisesti ja halusi siten edistää demokratian toimivuutta.

Keränen on väitellyt Jyväskylän yliopistossa vuonna 1994. Hän on työskennellyt Jyväskylän yliopistossa useissa tutkimus- ja opetustehtävissä. Hänellä on ollut useita Suomen Akatemian hankkeita ja tutkimusvierailuja ulkomaisissa yliopistoissa, etupäässä Britanniassa.

Keränen on hoitanut Jyväskylän yliopistossa muun muassa naistutkimuksen professuuria. Valtio-opin professuuria hän hoiti vuosina 2003–2008 ja vuoden 2010 alusta aina siihen saakka kunnes tehtävä vakinaistettiin vuonna 2013.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .