Tuula Haataisesta SDP:n ehdokas presidentiksi

Valinta tehtiin puoluevaltuuston kokouksessa Jyväskylässä.

Kansanedustaja Tuula Haatainen on valittu SDP:n presidenttiehdokkaaksi. Valinnan teki demareiden puoluevaltuusto hetki sitten kokouksessaan Jyväskylän Paviljongissa. Haatainen sai eniten ääniä puolueen jäsenäänestyksessä.

Haatainen sai 8050 ääntä. Toiseksi jäänyttä Maarit Feldt-Rantaa äänestettiin 7013 kertaa ja kolmatta ehdokasta Sirpa Paateroa 1430 kertaa.

Yhteensä jäsenäänestyksessä annettiin 16646 ääntä, joista 65 oli tyhjiä.

Puheenjohtaja Antti Rinne vetosi linjapuheessaan ennen tuloksen julkistamista, että puolue lähtisi yhtenäisenä tukemaan ehdokasta ja hänen valintaansa presidentiksi.

Kiitospuheessaan Haatainen puhui nousevasta poptähdestä, suomalaisesta Almasta. Haataisen tavoin Alma on kotoisin Savosta ja elänyt Itä-Helsingissä. Haatainen kertoi toivovansa, että Alman lailla jokaisella suomalaisella olisi mahdollisuus toteuttaa unelmiaan.

– Yhteiskunnan eriarvoistuminen on pysäytettävä, Haatainen totesi.

Kansanedustaja ja entinen ministeri

Haatainen, 57, tunnetaan tällä hetkellä etenkin eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana.

Haatainen palasi eduskuntaan keväällä 2015 toimittuaan sitä ennen Helsingin apulaiskaupunginjohtajana ja Kuntaliiton varatoimitusjohtajana.

Helsingistä kotoisin oleva Haatainen on toiminut opetusministerinä 2003–2005 sekä sosiaali- ja terveysministerinä 2005–2007.

Haatainen on aiemmin kertonut haluavansa, että Suomi näkyy aktiivisempana toimijana kansainvälisessä yhteisössä. Haatainen alleviivaa myös presidentin roolia arvojohtajana ulko- ja turvallisuuspolitiikan lisäksi.

SDP:llä pitkään vaikeuksia löytää ehdokas - moni kärkinimi kieltäytyi

Demareilla oli pitkään vaikeuksia löytää sopivaa ehdokasta presidentinvaaliin. Monet kärkinimet kieltäytyivät alkuvuoden aikana ehdokkuudesta. Muun muassa Jutta Urpilainen, Erkki Tuomioja, Lauri Ihalainen, Liisa Jaakonsaari, Tarja Filatov ja puolueen puheenjohtaja Antti Rinne kieltäytyivät kunniasta. Rinne kertoi jo viime vuonna, ettei lähde ehdolle.

Eero Heinäluoma ehti kieltäytyä, harkita asiaa uudelleen ja kieltäytyä toistamiseen.

Kansanedustaja ja pitkäaikainen ulkoministeri Erkki Tuomioja totesi kesäkuussa, että demarien olisi vakavasti harkittava, voiko puolue asettua tukemaan Sauli Niinistöä presidentinvaaleissa.

Tilanne muuttui kertarysäyksellä kesäkuun lopulla, kun Feldt-Ranta, Haatainen ja Paatero ilmoittivat ehdolle asettumisesta.

SDP:llä on edellisiin presidentinvaaleihin verrattuna rutkasti petrattavaa. Paavo Lipponen sai vain 6,7 prosenttia äänistä vuoden 2012 vaaleissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Haastava tehtävä päästä toiselle kierrokselle, arvioi professori

Tuula Haatainen on pitkän linjan demarivaikuttaja

Uusimmat

Kotimaa

Puuppolankoskentien liittymä valtatielle suljetaan – käyttöön tulee Salmelantien uusi liittymä ja kulku päiväkodille alittaa valtatien

Nainen tunnisti ystävältään varastetun läskipyörän ja jäljitti sillä karkuun pinkoneen varkaan Jyväskylässä

Näin Keski-Suomi varautuu koronavirukseen – tarvittaessa perutaan leikkauksia ja otetaan kirurgian osastoja infektiopotilaiden käyttöön

Katso video: tässä paras keino koronavirukselta suojautumiseen – näin peset kätesi oikein

Jämsän terveysriidan sovittelusta päätetään maanantaina – ulkopuolisen välittäjän hankkimista harkitaan

Jukka Lehtinen Keski-Suomen ely-keskuksen ylijohtajaksi

Onnibusin linja-auton matkanteko tyssäsi Jämsässä torstai-iltana – jarrut kuumenivat punahehkuisiksi

Jyväskyläläinen Mikko sai puhelun "tekniseltä tuelta" ja päätti vedättää huijaria – "Ajattelin, että keskustelen sen kanssa ja esitän tyhmää"

Hirvivahinkokorvausten määrä puolittui Keski-Suomessa – eniten korvauksia maksetaan Keuruuseen, Toivakkaan ja Kivijärvelle

Hoitajamitoitus voi jopa vähentää hoivapaikkoja – "Tiloja on, mutta asiakkaita ei paikoille voida ottaa, koska hoitajia ei ole"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.