Tuuli puhalsi sähköjä poikki – Mitä olivat kaksi kirkasta välähdystä taivaalla?

Keski-Suomessa oli torstaina illansuussa jopa 1 700 taloutta vailla sähköjä. Puuskittaisen tuulen arvioitiin voivan puhaltaa paikoin jopa myrskylukemissa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Pohjanmaalla mitattiin illalla 25 m/s puhaltavia puuskia, Jyväskylän mittauspisteellä jäätiin noin 16 metriin sekunnissa. Pahimmat puuskat kuitenkin rauhoittuivat illan aikana.

Sähkökatkot saatiin pääosin korjattua iltayhteentoista mennessä.

Sähkökatkoja ympäri maakuntaa

Tuuli puhalsi illan aikana paikallisia sähkökatkoja eri puolille maakuntaa. Pahin tilanne illalla oli Jämsässä, jossa välillä koko Jämsänkosken keskustan ja Koskenpään kylän välinen, noin parin kymmenen kilometrin pituinen alue pimeni. Alueella sähköttömiä talouksia oli lähes 900.

Illan aikana yli 300 taloutta oli vailla sähköjä myös Saarijärven Pylkönmäellä ja sen pohjoispuolella, vajaa 300 Viitasaarella ja 150 Kannonkoskella. Paikallisia katkoja oli myös muualla maakunnassa.

Pelastuslaitos sai illan aikana kymmenkunta vahingontorjuntatehtäviä kaatuneista puista eri puolilla Keski-Suomea.

Salamoiko Jyväskylässä?

Keskisuomalaiseen yhteyttä ottanut lukija kertoo nähneensä erikoisia välähdyksiä eteläisellä taivaalla. Välähdyksiä oli kaksi ja ne erehdyttävästi muistuttivat salamoita.

– Samaan aikaan puhalsi kova tuuli ja näin kaksi kirkasta välähdystä Vaajakoskelta Muuramen suuntaan katsottuna. Ihmettelin, että olivatko ne salamoita, lukija kertoo.

Ilmatieteen laitoksen mereorologi sanoo, että talvisalamat eivät ole tavattomia. Salama tarvitsee talvella syntyäkseen voimakkaan matalapaineen tai vahvan säärintaman, mutta on mahdollista, että nyt nähdyt välähdykset ovat aiheuttaneet esimerkiksi voimalinjalle putoavat oksat tai kaatuvat puut.

Salamoita on nähty tänä talvena ainakin Etelä-Suomessa Uudellamaalla, jossa varhain yöllä 4. tammikuuta välähti ja jyrisi ainakin kahdesti.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .