Tv-keskustelujen merkitys kasvaa vaaleissa

Liikkuvien äänestäjien määrän kasvu on lisännyt television vaalikeskustelujen merkitystä. Toisaalta yksittäisten lähetysten vaikuttavuus on vähentynyt, koska keskusteluohjelmat ovat yleistyneet eri tv-kanavilla ja nykyisin myös netissä.

Näin arvioi puheviestinnän professori Pekka Isotalus Tampereen yliopistosta.

– Keskustelut vaikuttavat enemmän liikkuvien kuin vakiintuneiden äänestäjien äänestyspäätöksiin. Harva ihminen kuitenkin valitsee puoluetta tai ehdokasta pelkästään yhden tv-keskustelun perusteella, mutta yhdessä muun vaaliviestinnän kanssa sillä voi olla merkittävä vaikutus, Isotalus pohtii.

Tutkimusten mukaan suurimmalle osalle katsojista ohjelmilla on ennen kaikkea aikaisempia käsityksiä vahvistava vaikutus. Vakuuttavasti esiintyvä puoluejohtaja voi saada hieman epäröivän kansalaisen äänestämään puoluettaan.

– Keskusteluilla on toki muitakin vaikutuksia. Ne esimerkiksi parantavat katsojien tietoisuutta aiheista, jotka ovat vaaleissa tärkeitä. Ohjelmat myös aktivoivat äänestäjiä ja antavat heille keskusteluaiheita politiikasta.

Näin vaalien alla tv-keskusteluja tulee lähes joka päivä joltakin kanavalta. Yleisimmin valtakunnallisten lähetysten osallistujina on eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. Heille niillä on suuri merkitys.

– Ohjelmat vaikuttavat paljon puoluejohtajien imagoon ja siihen, mitä puolueesta ajatellaan. Tätä kautta vaikutus kannatukseen voi olla suuri.

Ennen vaaleja Suomessa järjestetään noin sata keskustelutilaisuutta tai tenttiä, johon puolueiden puheenjohtajia on kutsuttu. Kaikkia ei kuitenkaan televisioida.

Suomalainen ei juuri hyökkää

Suomalaiset tv-vaalikeskustelut ovat yleensä hyvin toimittajavetoisia. Tutkijat ovat laskeneet, että viime vaalien alla lähetetyissä tv-keskusteluissa toimittajat ovat käyttäneet lähes joka toisen puheenvuoron.

– Ohjelmissa on kaksi keskeistä osallistumisen tapaa: hyökkääminen ja puolustaminen. Meillä hyökätään vähän, mutta käytetään todella paljon puolustavia puheenvuoroja, Isotalus analysoi.

Kuinka se on mahdollista? Miksi puolustaudutaan, vaikka poliittinen kilpailija ei hyökkää?

– Ilmiö selittyy sillä, että poliitikot joutuvat puolustautumaan toimittajien kriittisiä kysymyksiä vastaan.

Professori Isotalus toivoisikin, että poliitikoille annettaisiin nykyistä enemmän tilaa väitellä keskenään.

– Minusta suomalaiset toimittajat ovat vähän liian aktiivisia. He pitävät ohjaksia turhan tiukalla.

Toisaalta Pekka Isotalus myös ymmärtää toimittajien haluja rajoittaa vapaata keskustelua.

– Jos poliitikkojen annetaan puhua pelkkää liirum laarumia, niin eihän siitä synny kiinnostavaa ohjelmaa. Se vaatii, että joku hyökkää.

Keskisuomalaisen ja Yle Keski-Suomen keskiviikkoisen vaalikeskustelun voit katsoa tästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.