Työaikalakia pohtivan työryhmän työ pahasti kesken

Silpputyöntekijöiden ja asiantuntijoiden eurot, työajat ja työmatkat hiertävät

Työaikalain kokonaisuudistusta valmistelevan työryhmän työ on pahasti kesken, vaikka valmista pitäisi tulla kesäkuun loppuun mennessä. Työantajapuolen ja palkansaajajärjestöjen näkemykset ovat kaukana toisistaan.

– Sovun hakeminen lähtisi siitä, että olisi kokonaisratkaisu, mutta nyt on menty kohta kerrallaan eikä ole voitu hahmottaa kokonaisuutta, josta voisi lähteä hakemaan kompromissia, kertoo asiantuntija Mika Kärkkäinen Elinkeinoelämän keskusliitosta.

Lakimies Anu-Tuija Lehto Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestöstä sanoo, että kesäkuun loppu on jo lähellä, joten valmista pitäisi saada aikaan pikaisesti.

– Sekin on mahdollista, mutta mikä on lopputuloksen taso, se on toinen juttu, Lehto sanoo.

Työryhmän varapuheenjohtaja, hallitusneuvos Jan Hjelt työ- ja elinkeinoministeriöstä kertoo, että tekemistä on vielä paljon. Monista asioista on päästy vasta hahmottelemaan kokonaisuuksia.

– Lähtökohta on tietysti se, että esitys saadaan pakettiin ja se on yksimielinen, mutta sen näkee vasta loppumetreillä, Hjelt kertoo.

Työn odottelusta maksettava

Lehdon mukaan työntekijöiden pitäisi saada määrätä enemmän työajoistaan. Työntekijän tulisi saada valita nykyistä vapaammin työn tekemispaikka ja -aika.

Myös pätkätyöläisten ongelmiin työn ja vapaa-ajan yhteensovittamisessa on etsittävä ratkaisuja. Lehdon mukaan työaikalaki ei tunnista jatkuvaa työvuoron päivystämistä.

– Esimerkiksi kaupoissa on se käytäntö, että osa työstä tulee siitä, että kännykkään tulee viesti, että tule maanantaina töihin. Se joka ensimmäisenä ilmoittaa ottavansa työn, saa sen. Tämä tarkoittaa sitä, että koko ajan pitää vilkuilla kännykkää. Kyse ei ole sellaisesta lepoajasta, joka voitaisiin katsoa vapaa-ajaksi, Lehto sanoo.

Lehdon mukaan työaikalakia tulee täsmentää niin, että työntekijä saa korvauksen odottelusta, joka rajoittaa hänen vapaa-aikaansa. Tilastokeskuksen mukaan tällaisia silpputyöntekijöitä on noin 80 000.

Vain varalla olosta maksetaan

Kärkkäinen torjuu ajatuksen, että työn odottelusta maksettaisiin korvaus. Esimerkiksi kaupoilla on useita ”reserviläisiä”, joita kutsutaan tarvittaessa töihin ja he saavat itse päättää tulevatko vai eivät. Myös nollatuntisopimuksissa työntekijällä ei ole velvollisuutta tulla töihin.

– Varalla olevilla työntekijöillä on sen sijaan velvollisuus tulla töihin ja hän odottaa työnantajan kutsua. Silloin siitä maksetaan, Kärkkäinen sanoo.

Matka-ajasta tulossa kiistakysymys

Yhtenä kiistakysymyksenä on asiantuntijatehtävissä olevien työ- ja matka-ajat. Kärkkäisen mukaan matka-aika ei voi olla työaikaa. Jos pitkiä lentomatkoja tekevä henkilö käyttäisi ison osan säännöllisestä työajastaan lentoihin, hänelle ei jäisi aikaa varsinaisen työn tekemiseen.

– Se ei ole oikea ratkaisu että matka-aika muutetaan työajaksi. Jokainen työntekijä tietää jo töihin tullessaan, sisältääkö työ matkustamista vai ei.

Ylemmät toimihenkilöt mukaan

Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo painottaa, että ei-johtavassa asemassa olevia ylempiä toimihenkilöitäkään ei pidä missään tapauksessa rajata työaikalain ulkopuolelle. Insinööriliiton jäsenissä on paljon juuri sellaisia.

– Me emme tule hyväksymään, että esimerkiksi asiantuntijat jätettäisiin työaikalain ulkopuolelle sillä perusteella, että he voivat itse määritellä, milloin tekevät töitä, Salo sanoo.

Hänen mukaansa työntekijät kuuluvat automaattisesti työaikalain piiriin, jos työnantaja määrittelee, milloin on oltava vaikkapa palavereissa paikalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Yle: Puolustusministeri Kaikkonen selvityttää, voisiko puolustushallinnon työtehtäviä hajauttaa nykyistä enemmän ympäri Suomea – koskee 13  000:ta työpaikkaa

Kaupunginvaltuusto saa pohdittavakseen aloitteen Havis Amandan siirrosta

Keskussairaalan henkilöstö antoi arvosanan sairaalan johtamisesta – katso tästä henkilöstökyselyn tulokset

IS: Nukkuva nainen aiheutti poliisioperaation Lievestuoreella

Olisiko nyt aika uudistaa EU:n perussopimusta? – Suomalaisasiantuntija ei usko saksalaismepin ehdotuksen saavan laajempaa kannatusta

Budjettikomissaarin vetoomus ei yllättänyt pääministeri Antti Rinnettä – kritiikki on ollut kovaa, mutta Rinne näkee polkuja ratkaisuun

Merinovillan suosio kasvaa, mutta tiesitkö, että sen tuottamisessa on saatettu leikata kivuliaasti lampaan peräaukkoa – villavaatteiden alkuperä tunnetaan edelleen huonosti

Sohjo aiheutti onnettomuuden Keuruulla: auto pyörähti katon kautta ympäri ojaan, kyydissä kolme ihmistä

Autoilija suistui ulos tieltä ja törmäsi kaiteeseen Ruokkeella Jyväskylässä

Kun äiti lähti ja vei lapset mukanaan, jyväskyläläinen Pekka joutui aloittamaan yhden miehen taistelun lapsistaan: "ammattilaiset onneksi näkivät asiat niin kuin ne ovat"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.