Työajan pidennys hiertää neuvotteluja kilpailukykysopimuksesta

Ttyönantajat haluavat lisätä vuotuiseen työaikaan kokonaisia päiviä.

Neuvottelut kilpailukykysopimuksen soveltamisesta ovat edenneet nihkeästi Suomen suurimpien ammattiliittojen ja työnantajaliittojen välillä. Varsinkin osapuolten näkemykset tavoista pidentää työaikaa 24 tunnilla ovat vielä kaukana toisistaan.

– Aikalailla kyttäillen on edetty. Sopimuksen eri osiin, lähinnä työaikapankkiin, paikalliseen sopimiseen ja työajan lisäämiseen liittyviä näkemyksiä on koottu neuvottelupöydälle. Kaikki sopiminen jää viime päiviin, kertoo Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Suomen suurimman ammattiliiton, Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin kuvaa neuvottelutilannetta poikkeuksellisen vaikeaksi.

– Jäsenten tunnelmat ovat hyvin ristiriitaiset, mikä on tietysti selvää, kun työehtoihin puututaan tuntuvastikin, eikä toisaalta ole vieläkään tietoa miten hallitus aikoo toimia ostovoiman parantamiseksi, Selin muistuttaa.

Työnantajat eivät jousta

Kaikki suurimpien liittojen johtajat kertovat yhdenmukaisesti, että työnantajat haluavat lisätä vuotuiseen työaikaan kokonaisia päiviä. Tästä kannastaan työnantajaliitot ovat pitäneet tiukasti kiinni, eikä siitä ole joustettu.

– Työajan pidennys joudutaan varmaan ratkaisemaan eri tavalla eri pöydissä. Emme kuitenkaan halua, että vuosilomiin kosketaan. Ne ovat hoitoalalla erityisen tarpeellisia raskaasta työstä palautumiseen, korostaa Tehyn edunvalvontajohtaja Jukka Maarianvaara.

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki vastustaa myös ehdottomasti lomien leikkaamista.

– Näkemykset ovat vielä aika kaukana toisistaan, mutta yritämme löytää molemmille osapuolille hyväksyttävissä olevan ratkaisun, Pihlajamäki sanoo.

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola on samoilla linjoilla:

– Mahdollisuuksia yritetään löytää kaikesta muusta, mutta ei vuosilomista.

Liitoilla monia malleja tarjolla

Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n puheenjohtaja Heikki Kauppi haluaisi, että työajoista sovittaisiin joustavasti ja työn tekemisen kannalta optimaalisesti.

– Esimerkiksi liukuvan työajan järjestelmässä paras ratkaisu olisi pidentää työaikaa siten, että liukuvan työajan saldosta vähennettäisiin kaksi tuntia kuukaudessa. Tällöin pidentyvä työaika kohdistuisi mahdollisimman tehokkaasti sinne, missä sitä kulloinkin tarvitaan. Toissijaisesti työaikaa voitaisiin pidentää puoli tuntia viikossa, Kauppi ehdottaa.

– Opetusalalla haluamme etsiä ratkaisun päivittäisen ja viikoittaisen työajan pidentämisen tai opetuksen suunnitteluajan lisäämisen kautta, Olli Luukkainen kiteyttää.

Sopimus voi vielä syntyä

Vaikeasta neuvottelutilanteesta huolimatta liittojohtajat pitävät kilpailukykysopimuksen syntymistä mahdollisena sovitussa aikataulussa. Yksikään haastatelluista liittojohtajista ei ennusta sopimuksen kaatumista.

Esimerkiksi insinööriliiton puheenjohtaja Pertti Porokari pitää ”melko todennäköisenä”, että kilpailukykysopimus syntyy riittävän kattavana Suomeen.

Toisaalta neuvottelutilannetta pidetään nyt hyvin herkkänä ja sen vuoksi Metalliliiton ja Julkisten ja hyvinvointialojen liiton johtajat eivät halunneet kertoa näkemyksiään asiasta tässä vaiheessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.