Työläkeindeksin muuttaminen jakaa SDP:n puoluehallitusta

SDP:n puoluekokous pidetään helmikuussa.

SDP:n kanta työeläkeindeksin muuttamiseen on työryhmän valmistelussa, mutta puolueen sisällä asiasta on voimakkaita mielipiteitä. Puheenjohtaja Antti Rinne ei halua ottaa asiaan kantaa ennen eläkeindeksiä ja eläkeläisten köyhyyttä pohtivan työryhmän näkemystä.

Tämän vuoden lopulla eduskunta käsittelee SDP:n entisen kansanedustajan Kimmo Kiljusen kansalaisaloitetta, jossa vaaditaan työeläkkeiden nousevan samaa tahtia palkkojen kanssa. Nykyisen niin sanotun taitetun indeksin mukaan työeläkkeet nousevat pääosin inflaation mukaan, sillä kuluttajahintojen osuus on 80 prosenttia ja palkkojen 20 prosenttia indeksin nousutahdista.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ei suoraan tyrmää kansalaisaloitetta, mutta tarjoaa vastaukseksi nipun muita keinoja. Hänen mukaansa nopeammin ja paremmin pieni- ja keskituloisten eläkeläisten toimeentuloon vaikuttavat verotus ja takuueläkkeiden säästäminen leikkureilta.

SDP:n puoluehallitukseen kuuluva kansanedustaja Harry Wallin taas kannattaa Kiljusen aloitetta.

Puoluekokous päättää helmikuussa

Asiaa käsitellään myös helmikuussa SDP:n puoluekokouksessa. Yli 30 SDP:n entisen kansanedustajan allekirjoittamassa puoluekokousaloitteessa halutaan palauttaa työeläkeindeksi palkkapainotteisemmaksi. Puoluehallitus antaa asiasta lausunnon.

Wallin toivoo SDP:n sisällä kompromissia Kiljusen kansalaisaloitteen ja nykyisen indeksin välillä. STT:n tavoittamien puoluehallituksen jäsenten joukosta löytyy myös täysin päinvastaisia mielipiteitä.

Kansanedustaja Tytti Tuppurainen ei usko, että kumpikaan aloitteista menee läpi. Hänen mukaansa eläkeasiantuntijoiden näkemykseen muutoksen kestämättömyydestä pitäisi luottaa. Myöskään Sonja Kekkosen mielestä indeksiä ei pidä muuttaa.

– Se on eläkepopulismia ja epäoikeudenmukaista, kun ei ajatella sukupolvien välistä oikeudenmukaisuutta, hän sanoo.

Kekkosen mukaan esimerkiksi kansaneläkkeen ja takuueläkkeen nostot kohdistuisivat paremmin köyhimpiin eläkeläisiin. Hän arvioi, että indeksin muuttamisesta käydään SDP:n sisällä tiukka taistelu.

– Asia tulee todennäköisesti repimään puoluetta. Toivottavasti keskustelun jälkeen muistetaan, että eläkeläisköyhyyden vähentäminen on kuitenkin meidän yhteinen tahto, Kekkonen sanoo.

Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen ei kannata indeksin muuttamista, sillä se ei juuri auttaisi köyhimpiä eläkeläisiä.

Keijo Kaleva pitää myös ensisijaisena pienten eläkkeiden nostamista. Hän sanoo kuitenkin ymmärtävänsä niitä, joiden mielestä indeksin pitäisi seurata palkkoja.

Kansalaisaloite tuskin muuttaa työeläkeindeksiä, sillä hallituspuolueet kannattivat nykymallia MOT-ohjelman kyselyssä. SDP:n kannalla taas voi olla tulevaisuudessa merkitystä, jos puolue nousee hallitukseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.