Työllisyysmäärärahaa vielä hyvin jäljellä koko maassa – ministeri tuskailee niille käyttöä

Erilaisiin työllistämistoimiin vielä jäljellä 150 miljoonaa euroa.

Työministeri Jari Lindströmillä (sin.) on erikoinen huoli. Osa työllisyysmäärärahoista uhkaa jäädä käyttämättä. Ministeriössä pohditaan nyt, miten rahat saataisiin liikkeelle.

– Meidän pitää kannustaa toimijoita, että markkinoikaa eri palvelumuotoja, että rahoja tulee käytetyksi, Lindström sanoo.

Lindströmin mukaan tilanteeseen vaikuttaa kohentunut työllisyystilanne sekä tiedon puute siitä, mitä kaikkia palveluja on tarjolla.

Talousjohtaja Mika Niemelä työ- ja elinkeinoministeriöstä vahvistaa, että kaikissa ely-keskuksissa on vielä työllisyysrahaa jäljellä. Ministeriö jakoi ely-keskuksille tammikuussa yhteensä 612,6 miljoonaa euroa pääosin työvoimakoulutuksen, kotoutumiskoulutuksen ja valmennusten hankintaan, palkkatuettuun työhön, starttirahaan ja työllisyyspoliittisiin avustuksiin.

– Elokuun loppuun mennessä määrärahoista oli sidottu jo tehtyihin päätöksiin 75 prosenttia eli 450 miljoonaa euroa. Näitä kaikkia rahoja ei siis ole käytetty, vaan ne on varattu esimerkiksi työvoimakoulutuksiin tai palkkatukiin, jotka maksetaan myöhemmin.

Ely-keskuksilla on näin jäänyt loppuvuodeksi vielä 150 miljoonaa euroa, jota ei ole sidottu mihinkään. Lindströmin mukaan aikaisempinakin vuosina osa rahoista on jäänyt käyttämättä, mutta hän pitää tilannetta nyt poikkeuksellisena. Kun Lindström aloitti ministerinä vuonna 2015, työllisyysmäärärahat loppuivat jo kesään mennessä Suomessa. Aukkoa paikattiin lisäbudjeteilla.

Lindströmin mukaan iso osa rahoista on sidottu eli korvamerkitty, mutta osa on vapaasti käytettävissä ja niitä rahoja on nyt jäljellä tuo 150 miljoonaa.

– Se on surullista, että toisaalta sanotaan, ettei niitä ole tarpeeksi, mutta toisaalta niitä jää käyttämättä johtuen siitä jäykkyydestä, että ne on korvamerkitty, Lindström sanoo.

Uutta joustoa rahojen käytössä

Mika Niemelä näkee asian toisin kuin ministeri. Hänen mielestään on hyvä, että työllisyystoimia voidaan jatkaa vielä loppuvuodestakin.

– Tilanne on hyvä, sillä raha ei ole loppumassa kesken. Loppuvuoden aikana voidaan aloittaa ja tehdä uusia työllistämistoimia. Jousto kalenterivuosien välillä takaa sen, ettei raha jää käyttämättä vaan se voidaan siirtää seuraavalle vuodelle.

Ely-keskuksista arvioitiin aiemmin, että tämän vuoden loppuun mennessä käyttämättä uhkaa jäädä 30–31 miljoonaa euroa vuoden 2016 siirtomäärärahoja. Työmarkkinaneuvos Kimmo Ruth työ- ja elinkeinoministeriöstä kertoo kuitenkin, että rahoille on jo löytynyt käyttökohde.

– Raha, joka uhkasi jäädä käyttämättä, kohdennetaan sisäisillä budjettisiirroilla nuorten työllisyyspakettiin, Ruth sanoo.

Ruthin mukaan joitakin vuosia sitten tehty muutos ministeriön budjetoinnissa tuo joustoa siihen, ettei työllisyysmäärärahoja pitäisi enää jäädä käyttämättä samalla tavoin kuin aiempina vuosina.

– Aikaisemmin oli arviomääräraha, jota saattoi jäädä paljonkin käyttämättä ja rahaa menetettiin joka vuosi suuria summia. Nyt meillä on joustoa aina kahden budjetin verran siirtomäärärahojen avulla.

Kahden vuoden budjettikäytäntö tarkoittaa sitä, että vuoden 2016 budjetista tulleet siirtomäärärahat ministeriön pitää käyttää tai kohdentaa johonkin käyttöön tämän vuoden loppuun mennessä. Vuoden 2017 määrärahoille voidaan samoin etsiä käyttöä vielä vuoden 2018 loppuun saakka.

Työllisyysmäärärahojen summa on vaihdellut vuosina 2012–2017 450:n ja 600 miljoonan euron välillä. Vuonna 2017 alussa tehty rahoitusuudistus mahdollistaa sen, että työttömyysetuutta voidaan käyttää myös palkkatukena ja starttirahana. Rahoitusuudistus koskee työmarkkinatukea, peruspäivärahaa ja ansiosidonnaisen päivärahan perusosaa.

– On haluttu muuttaa rahoitusta aktiivikäyttöön sen sijaan että maksetaan vain työttömyysetuutena, Ruth kertoo.

Työllisyysmäärärahoja ei myöskään enää korvamerkitä yhtä tarkasti kuin aiempina vuosina. Silloin monessa ely-keskuksessa saatettiin olla kesken vuotta tilanteessa, jossa vaikkapa nuoria ei voinut työllistää, jos rahat oli korvamerkitty pitkäaikaistyöttömyyteen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .