Työmarkkinajärjestöt pohtivat vielä neuvotteluiden avaamista

Työmarkkinajohtajat eivät vielä tehneet päätöstä, avataanko neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta uudelleen. Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder kertoo, että järjestöt käsittelevät asiaa lähipäivinä hallinnoissaan.

Neuvotteluiden avaamista käsiteltiin tänään järjestöjohtajien kokouksessa, jossa oli esillä myös muita asioita.

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) ilmoitti aamupäivällä, että se on valmis selvittämään mahdollisuudet yhteiskuntasopimusneuvotteluiden aloittamiselle. EK ajaa kuitenkin tiettävästi sitä, että palkankorotusvarasta päätettäisiin liittokierroksella. Palkansaajajärjestöt ovat edellyttäneet, että palkankorotuksista sovitaan osana pakettia.

Yhteiskuntasopimus olisi työmarkkinajärjestöjen vaihtoehto hallituksen työelämän kiristyspaketille, jonka on arvioitu kohtelevan eri työntekijäryhmiä epäoikeudenmukaisesti.

EK kertoo suhtautuneensa koko ajan myönteisesti yrityksiin hakea korvaava vaihtoehto hallituksen niin sanotulle pakkolakipaketille.

– Suomi ja suomalaiset tarvitsevat nyt päätöksiä, joilla saadaan suomalainen työ paremmin menestymään, sanoo EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies tiedotteessa.

EK lopetti aiemmin neuvottelut sen takia, että Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT kertoi jättäytyvänsä yhteiskuntasopimusneuvottelujen ulkopuolelle jo ennen sopimusluonnoksen syntymistä.

AKT on sanonut katsovansa tilannetta uudestaan, jos hallituksen työelämän kiristyspaketti on poissa pöydältä.

Myös akateemisesti koulutettujen Akava tiedotti olevansa valmis neuvottelemaan yhteiskuntasopimuksesta nopeassa aikataulussa. Puheenjohtaja Sture Fjäder kertoi STT:lle työmarkkinajohtajien tapaamisen jälkeen, että hän uskoo neuvotteluiden alkavan uudelleen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Sipilä kannustaa työmarkkinaosapuolia neuvottelemaan

Palola: EK:n ilmoitus hyvä signaali

Akava valmis jatkamaan yhteiskuntasopimusneuvotteluja ripeästi

EK valmis palaamaan yhteiskuntasopimusneuvotteluihin – Päätoimittaja Mervola: "Viisas ratkaisu"