Työmarkkinasyksyn sopimusputki aukeni – Teollisuusliitto äänesti ja hyväksyi sopimuksen

100 000 työntekijää kattava sopimus tuo 3,2 prosentin korotukset kahdelle vuodelle.

Teollisuusliiton valtuusto hyväksyi tiistaina tiukan keskustelun ja äänestyksen jälkeen neuvottelutuloksen, joka syntyi liiton ja Teknologiateollisuuden välille viime viikolla. Päätös tehtiin äänin 29–22, ja kaksi valtuutettua äänesti tyhjää.

Uusi työehtosopimus korottaa palkkoja kahden vuoden aikana keskimäärin 3,2 prosentilla ja siihen sisältyy optio kolmannesta vuodesta, jonka palkankorotuksista sovittaisiin keväällä 2019.

Valtuustossa käytiin pitkä ja kriittinen keskustelu sopimuksesta. Jotkut valtuutetut moittivat korotusten tasoa liian matalaksi. Myös paikallisen sopimisen lisääminen herätti moitteita, koska sen pelättiin erityisesti pienemmissä yrityksissä johtavan siihen, että työnantaja pääsee sanelemaan ratkaisuja. Sopimusta puoltaneissa puheenvuoroissa arvioitiin, ettei lakon kautta saataisi merkittävästi parempia korotuksia.

Muut seuraavat perässä

Viime viikon jälkeen työmarkkinoilla on syntynyt lähes 20 neuvottelutulosta, jotka ovat palkankorotusten kohdalla pitkälti samansisältöisiä.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kehotti avauspuheenvuorossaan valtuustoa antamaan ratkaisulle tukensa ja muistutti, että valtuuston päätös on linja koko Suomelle, koska moni muu liitto on sitonut oman ratkaisunsa Teollisuusliiton sopimukseen.

– Näitä asioita voi tietenkin pitää melkoisena luottamuksen osoituksensa. Toisaalta tämä on vähän rasittavakin piirre. Onko tosiaan niin, ettei tässä valtakunnassa tai sen työmarkkinoilla oikein mikään liikahda ilman meitä, Aalto kummasteli.

Teollisuusliiton sopimukseen sisältyy myös tekstimuutoksia, jotka muun muassa mahdollistavat lisien ja lomarahojen vaihtamisen ylimääräisiin vapaapäiviin. Lisäksi osa niin sanotuista pekkaspäivistä voidaan sopia työpäiviksi.

Teollisuusliito muodostettiin viime keväänä kun Metalliliitto, Teollisuusalojen ammattiliitto TEAM ja Puuliitto yhdistyivät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.