Työministeri: Selkeät säännöt ulkomaisille poimijoille

Työministeri Lauri Ihalainen (sd.) sanoo, että ulkomaalaisten marjanpoimijoiden käyttäminen kaipaa pelisääntöjen selkiyttämistä.

Ihalainen sanoi eduskunnan kyselytunnilla torstaina, että ulkomaalaisia poimijoita käyttäviä yrityksiä pitäisi etukäteen valistaa pelisäännöistä, ”jotta inhimillisellä tasolla ei tapahdu sitä, mitä nyt kerrotaan tapahtuneen”.

Kimmo Tiilikainen (kesk.) ihmetteli, miksi viisumien määrää lisättiin viime vuonna, vaikka tulevan kesän marjasadosta ei ollut pienintäkään tietoa. Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) vastasi, ettei viisumihakemuksia voi pantata sellaisen tiedonpuutteen vuoksi.

Poliisi päättää aikaisintaan huomenna, lähteekö se tutkimaan thaimaalaisten marjastajien rikosilmoitusta ihmiskaupasta. Saatuaan lisätietoja poliisi päättää, tutkiiko se asiaa ihmiskauppana vai jollain muulla rikosnimikkeellä tai käynnistyykö esitutkinta ylipäänsä.

Marjastajat palaavat kotimaahansa lokakuun alussa, kertoo heidän lakimiesavustajansa. Hän sai Finnairilta varmistuksen, että paluuta ei aikaisteta.

Thaipoimijoita kutsunut marjafirma pyrki aikaistamaan poimijoiden paluun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.