Työministeri ehdottaa: Työn perässä muuttaville lisätukia

Samalla kun Suomessa on ennennäkemätön työttömyys, läheskään kaikkiin avoimiin työpaikkoihin ei saada väkeä. Työ ja tekijät eivät kohtaa, kun ihmiset eivät ole valmiita muuttamaan työn perässä. Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) olisi valmis pohtimaan tähän uusia keinoja.

– Yksi vaihtoehto voisi olla matkatuki. Ja korkeiden vuokrien pääkaupunkiseudulla vuokratuki. Pitäisi laskea, mikä on yhteiskunnalle järkevintä: tukea työttömyyttä vai työllistymistä.

Työmarkkinoilta uhkaa pysyvästi syrjäytyä iso joukko sellaisia ihmisiä, jotka ovat olleet työtä vailla vuoden tai kauemmin. Lindströmin mukaan järjestelmän pitäisi auttaa ihmisiä tehokkaammin.

– Jos on osallistunut kuntouttavaan työtoimintaan, pitäisi edetä sujuvasti esimerkiksi työkokeiluun. Nyt työtön palaa usein toiminnasta jälleen työttömäksi eikä pääse eteenpäin. Tähän pitäisi saada muutos.

Ministeri ei kuitenkaa lupaa lisää rahaa TE-palveluihin. Hän kehottaa julkisia ja yksityisiä työvoimapalveluita tekemään enemmän yhteistyötä.

Helpotusta työttömyyteen Lindström uskaltaa luvata vasta hallitustaipaleen puoliväliin eli vuodelle 2017. Ensi vuonna pitkäaikaistyöttömiä ennustetaan olevan jo 130 000.

– Luku on järkyttävä, hän toteaa.

Lue aiheesta lisää Sunnuntaisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.