Työnantajapuoli pöyristyi Sähköliiton "kohtuuttomista" ja "rajuista" toimenpiteistä

"Runsas lumentulo katkonut sähköjä, ylitöitä tarvitaan."

Energia-alaa edustava Energiateollisuus ihmettelee Sähköliiton päätöstä laajentaa työtaistelutoimensa energia-alalle. Sähköliiton hallitus päätti eilen, että tukityötaistelutoimena muun muassa energia-alalle tulee voimaan viikon kestävä ylityökielto keskiviikkona 1. marraskuuta alkaen, jos kiistaan Teknologiateollisuuden kanssa ei löydy ratkaisua sitä ennen.

Energiateollisuuden mukaan kyseessä on raju toimenpide kiistassa, jonka osapuoli järjestö ei ole. Energiateollisuuden ja Sähköliiton työehtosopimus on voimassa tammikuun 2018 loppuun asti.

– Työtaistelutoimenpiteet vaikuttavat muun muassa vikojen korjaamisiin, ja tästä kärsivät sekä kotitaloudet että energia-alan palveluntuottajat. Kuluneella viikolla runsas lumentulo on katkonut sähköt tuhansilta asiakkailta, ja sään vaihtelusta seurannut tilanne edellyttää ylitöitä, sanoo Energiateollisuuden työelämäyksikön johtaja Kari Laaksonen tiedotteessa.

Myös Palvelualojen työnantaja Palta hämmästelee Sähköliiton toimia ja pitää niitä kohtuuttomina. Palta on osapuolena sähköistys- ja sähköasennusalan, energia-, ICT- ja verkostoalan sekä huolto- ja kunnossapitoalan työehtosopimuksissa. Kaikkia näitä aloja uhkaavat Sähköliiton työtaistelutoimet, ja kaikilla aloilla sopimus on voimassa tammikuun 2018 loppuun asti.

– On käsittämätöntä, että nykylainsäädäntö mahdollistaa edelleen yhden työtaistelun tukemisen toisilla saman ammattiliiton sopimusaloilla, sanoo Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto tiedotteessa.

Sähköliitto haluaa oman sopimuksensa

Sähköalan kiista koskee työehtojen neuvottelua. Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto ovat ilmoittaneet, että sähköalan työntekijöiden työehdot sisällytetään alan pääsopimukseen eli niin sanottuun metallin sopimukseen. Sähköliitto haluaa neuvotella erillisen sopimuksen.

Sähköliitto jätti eilen varoituksen lakosta, joka alkaisi 10. marraskuuta ja päättyisi 27. marraskuuta. Sen piirissä olisivat kaikki Teknologiateollisuuden sopimusalalla työskentelevät lähes 2 500 Sähköliiton jäsentä. Tämä lakko olisi jatkoa keskiviikkona mahdollisesti alkavalle lakolle, jossa olisi mukana noin tuhat sähköliittolaista, jotka työskentelevät viennin kannalta merkittävissä 15 yrityksessä. Energia-alaa koskeva ylityökielto olisi tukitoimi tälle lakolle.

Valtakunnansovittelija Minna Helle tapasi Sähköliiton ja Teknologiateollisuuden edustajat keskiviikkona, mutta neuvottelut jäivät tuloksettomiksi. Osapuolet tapaavat seuraavan kerran maanantaina.