Työnhaku muuttaa muotoaan: Työhaastetteluja ryhmissä tai videolla

Säästösyiden lisäksi työlästä prosessia halutaan keventää.

Työnhaku muuttuu tulevaisuudessa merkittävästi, uskoo Paula Ranta, yksi Käänne 2016 -rekrytapahtuman järjestäjistä.

– On kaikkien kannalta järjetöntä, että niin suuri määrä päteviä ihmisiä käyttää niin paljon aikaa hakemusten kirjoittamiseen ilman tuloksia. Rekrytointiprosessin ensimmäistä vaihetta pitäisi keventää.

Alku on yleensä työläin. Saman hakemuksen ja ansioluettelon muokkaaminen kuhunkin pestiin sopivaksi ei välttämättä riitä, vaan tiedot on kopioitava samankaltaisiin lomakkeisiin kohta kerrallaan – toinen toisensa jälkeen.

Käänne 2016 -tapahtuman tavoitteena oli kääntää rekrytointiprosessi päälaelleen: työnantajien sijaan ständeillä olivat työnhakijat, joihin työnantajat voivat käydä tutustumassa. Tapahtuma järjestettiin Helsingissä syyskuussa.

– Sen sijaan, että työnhakijat yrittäisivät epätoivoisesti pommittaa kaikkia mahdollisia yrityksiä avoimilla hakemuksilla piilotyöpaikkojen toivossa, työnantajat voisivat helposti etsiä itselleen sopivia hakijoita ja ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä, Ranta sanoo.

Myös digipalvelut, videohakemukset ja sosiaalinen media ovat osa nykypäivän rekrytointia. Kauppatieteiden tutkijatohtori Susanna Kultalahti Vaasan yliopistosta ymmärtää, miksi yritykset haluavat uusia ratkaisuja.

– Jos ajatellaan, kuinka työläs rekrytointiprosessi on viedä läpi, ei ole ihme, että sitä halutaan keventää.

Linkedinin kaltaiset yhteisöpalvelut tarjoavat yrityksille mahdollisuuden nähdä, millaisia ihmisiä ja osaamista on tarjolla. Niistä myös headhuntataan eli etsitään työntekijöitä, jotka eivät välttämättä itse hae uusia töitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.