Työntekijän pään ruhjoneen turman syy jäi epäselväksi

Työntekijän vakavaan vammautumiseen johtaneen onnettomuuden syy jäi varmuudella selvittämättä, katsoi Vaasan hovioikeus ja hylkäsi valtaosan työnantajan edustajan työturvallisuusrikoksesta saamasta syytteestä. Työntekijä sai vakavan kallovamman omakotitalon rakennustyömaalla Laukaassa 2014 marraskuussa jäätyään kaatuneiden kattotuolien alle.

Kattotuolinippu kaatui miehen päälle tämän avatessa sidontoja. Tyypillisesti nipussa oli kymmenen kattotuolia, joista yksi painaa 70–80 kiloa. Nelikymppisen miehen kallo murtui siten, että osa siitä jouduttiin korvaamaan implantilla.

"Yllättävä ja poikkeuksellinen"

Keski-Suomen käräjäoikeus arvioi onnettomuuden johtuneen puutteista työmaan työturvallisuudessa, ja tuomitsi niistä vastuulliseksi katsomansa työantajan edustajan, rakennusyhtiön hallituksen puheenjohtajana toimineen miehen, sakkoihin ja vahingonkorvauksiin. 50 päiväsakosta maksettavaksi tuli 1 400 euroa ja korvauksia liki 49 000 euroa.

Nyt Vaasan hovioikeus arvioi näyttöä eri tavalla, vapautti miehen vahingonkorvauksista ja alensi päiväsakot 20:een, josta maksettavaksi tuli 520 euroa. Tuomitun katsottiin syyllistyneen rikokseen laiminlyömällä viikoittaisten lakisääteisten ja asianmukaisesti dokumentoitujen kunnossapitopitotarkastusten järjestämisen, mutta sillä ei katsottu olevan syy-yhteyttä onnettomuuteen.

Hovioikeus ei löytänyt puutteita kattotuolien varastoinnista, tuennasta, sidonnasta tai niiden noston valmistelusta. Onnettomuus katsottiin rakennustyömaalla tavanomaisessa työvaiheessa yllättäväksi ja siinä määrin poikkeukselliseksi, ettei työnantaja voinut siihen vaikuttaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .